Menu
5 Comments

Prezentarea sistemului de operare Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

La sase luni dupa ce aparea pe piata cu un nou mediu grafic bazat pe Unity in detrimentul clasicului Gnome, Canonical se prezinta in fata utilizatorilor de Ubuntu cu versiunea 11.10 denumita generic Oneiric Ocelot.

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot 6
Noua versiune se doreste a fi extrem de stabila, fiabila si atractiva pentru o comunitate scindata de aparitia Unity. Unii utilizatori au acceptat Unity si au gestionat lipsurile acestuia, dar au existat si multi care au migrat catre alte distributii din generoasa familie Ubuntu, si aici ma gandesc in special la Linux Mint si Zorin OS.

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot are misiunea de a-i impaca pe utilizatori cu Unity, oferindu-le acestora posibilitatea de a alege intre Unity cu Compiz, Gnome Shell 3 si Unity 2D pentru cei ale caror placi video nu suporta efectele speciale.

Fata de predecesorul Natty Narwhall, noul Oneiric Ocelot este inca de la prima accesare mult mai usor de manevrat. Si cand vorbesc in termeni de manevrabilitate ma refer in special la Unity Dash, mai pe romaneste bara cu programe si optiuni din stanga.

Logo-ul Ubuntu care deschide practic Dash-ul in partea superioara a Launcher-ului permite accesarea paginii principale de unde pot fi selectate cu usurinta aplicatii si optiuni, cum ar fi System Monitor spre exemplu.

In noua versiune a Ubuntu putem naviga cu usurinta de la o aplicatie la alta, acestea fiind clasificate pe categorii in partea dreapta a ferestrei.

Ramanand la partea de Launcher trebuie mentionat ca Oneiric Ocelot aduce doua butoane noi pentru Softaware Center si System Setting.

In partea superioara panel-ul nu a suferit modificari majore, singurul buton schimbat fiind cel de power.

Ubuntu Softaware Center este in realitate marea noutate a lui Oneiric Ocelot. Odata cu disparitia din prim plan a Synaptic Package Manager, pe care doritorii il pot instala cu usurinta din Repositories, Softaware Center ramane principala posibilitate de a gestiona lista programelor instalate.

Cu un nou desen atractiv si o serie de optiuni extrem de utile, Softaware Center este fara indoiala piesa de rezistenta a versiunii Oneiric Ocelot. Utilizatorul poate instala/dezinstala programele dorite, care sunt clasificate in partea stanga in functie de domeniu. De asemenea toate softurile prezente sunt clasificat in functie de ratingul oferit de utilizatori.

Printre programele instalate default de Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot se remarca Firefox 7, Thunderbird 7 (care inlocuieste dupa numeroase versiuni aplicatia Evolution), Banshee (ca player muzical), LibreOffice 3.4.3 (ultima versiune), Shotwell 0.11.1 (aplicatie pentru editarea si vizualizarea fotografiilor), Gwibber 3.1.9 (client pentru retelele sociale), Gedit 3.1.6 (in continuare cel mai bun notepad Ubuntu), Empathy 3.1.9 (client de chat) si Totem 3.0.1 (player-ul propus pentru vizionarea de fisiere video).

Prin impunerea Thunderbird ca si client default de e-mail, Ubuntu a raspuns numeroaselor solicitari din partea utilizatorilor, aplicatia celor de la Mozilla fiind cu mult peste ce oferea Evolution.

La capitolul minusuri as remarca insistenta impunerii Totem in detrimentul VLC, care este de departe cel mai bun program pentru fisierele video, si pastrarea Empathy in locul Pidgin pentru comunicarea prin servicii de chat gen Yahoo Messenger etc.

In ceea ce priveste consumul de resurse, Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot este mai mult decat acceptabil. Testat pe un netbook cu 1 GB RAM acesta ocupa aproape 20% din memorie imediat dupa start.

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot poate fi descarcat de la urmatoarele adrese:

http://www.ubuntu.com/download

http://releases.ubuntu.com/oneiric/

Pentru a vedea cum arata Oneiric Ocelot vizualizati galeria foto de mai jos:

Tags: , , , , , ,

5 thoughts on “Prezentarea sistemului de operare Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot”

 1. Vali says:

  Deci, sa inteleg ca una peste alta e o evolutie si nu o dezamagire?

  Adica e ca si cum Apple ar fi lansat Iphone 5 in loc ded 4S? šŸ˜›

  1. Dumitru Stircu says:

   Cam asa ceva. 11.04 a generat numeroase dezamagiri, dar 11.10 arata foarte bine. Lucrat frumos, fiabil si extrem de accesibil (Unity, Unity 2D, Gnome Classic, Gnome 3).

 2. Doktor X says:

  Ei si?
  Pe cine intereseaza oroarea asta vanata cu negru-cenusiu si portocaliu (nefericita combinatie)?
  Masochistii care abia asteapta ca la fiecare sase luni s-o ia de la capat cu chinurile , stiau de mult ca pe 13.10 le vine noua portie gratuita de cosmar.

 3. Doktor X says:

  Ah, doar o zi a lipsit sa fie vineri 13!
  Pacat!

 4. Dumitru Stircu says:

  Am spus ca arata bine, dar n-am precizat nimic de functionalitate. Spre exemplu eu nu am reusit sa configurez sunetul din Gnome Alsa Mixer pentru TV Tuner, iar pentru Radio Tray nu am reusit sa-i fac iconul vizibil in panel.

  Partea pozitiva este ca poti naviga intre mai multe medii grafice, avand la dispozitie inclusiv Gnome Classic.

  P.S. Trebuie sa precizez ca folosesc Zorin OS 5, desi am inceput in lumea Linux pe Ubuntu. Unity a fost si ramane o mare dezamagire si pentru mine.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.