Menu
0 Comments

Puterea lui Saakasvili contestata de un miliardar rus cu origini gruzine

Scena politica georgiana s-a imbogatit cu o noua formatiune politica si un nou lider ambitios, care aspira la inlocuirea actualului presedintele Mikhail Saakasvili.

Georgia 105

(cc) photo credit: Onnik Krikorian

Boris Ivanisvili, un miliardar rus nascut in urma cu 56 de ani in Georgia, a lansat, vineri, propria formatiune politica, avand drept scop declarat unirea sub o singura umbrela a tuturor fortelor gruzine de opozitie si castigarea alegerilor din 2012.

Decizia mea de a crea o putere politica si de a participa la viitoarele alegeri parlamentare din 2012 se bazeaza pe totala monopolizare a puterii de catre Mikhail Saakasvili si pe recentele schimbari din constitutie.

Presedintele in functie demonstreaza ca va face uz de toate mijloacele pentru a ramane in functie in pofida expirarii termenilor constitutionali agreati”, a declarat Ivanisvili la crearea propriului partid.

Acesta a mai spus ca Georgia s-a afundat intr-o coruptie elitista in ultimii ani si ca presedintele Saakasvili trebuie sa inteleaga ca situatia interna se va agrava daca va continua sa conduca prin forta si minciuni.

Plasat de revista Forbes pe locul 25 in topul oligarhilor rusi, Ivanisvili are o avere estimata la 5.5 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, omul de afaceri a declarat ca isi va vinde toate actiunile detinute la companiile rusesti si ca va renunta la cetatenia rusa si cea franceza pentru a ramane doar cu pasaport gruzin.

Nascut in localitatea Chorvila din Georgia, Ivanisvili traieste in Rusia din anii 80, ocupandu-se cu afaceri in domeniul metalelor pretioase si cel bancar.

Ivanisvili a inceput prin a vinde computere si telefoane mobile, pentru ca la inceputul anilor 90 sa puna bazele Rossiysky Kredit Bank alaturi de Vitaly Malkin.

In prezent mai este implicat in mai multe proiecte imobiliare si detine doua hoteluri de cinci stele in Moscova.

Pasionat de pictura, Ivanisvili a achizitionat in 2006 tabloul Dora Maar cu pisica a lui Pablo Picasso pentru suma de 95 milioane de dolari.

Ivanisvili nu este primul miliardar care incearca sa intre in competitie cu Saakasvili. Precedentul este reprezentat de mogulul rus Badri Patarkatsishvili, care in 2007 a anuntat ca intra in batalia politica cu presedintele Georgiei.

Patarkatsishvili a sfarsit tragic in circumstante neclare la Londra, la doar o luna dupa ce Saakasvili a castigat alegerile prezidentiale din 2008.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza