Menu
0 Comments

Stoner a adus al 60-lea titlu mondial pentru Honda

Australianul Casey Stoner a pus capat celor cinci ani de seceta prin care a trecut constructorul nipon Honda si a adus primul titlu mondial din era motoarelor de 800cc.

Casey Stoner

(cc) photo credit: Jared Earle

Ultimul titlu mondial cucerit de Honda la clasa regina a Motomondialului de Viteza a fost obtinut in 2006 de americanul Nicky Hayden la ghidonul unei motociclete de 990cc.

Stoner a triumfat, duminica, pe circuitul de casa de la Phillip Island si, cu doua curse inaintea finalului de sezon, a obtinut titlul mondial, al doilea personal dupa cel cucerit in 2007 cu Ducati.

Pilotul echipei de uzina Honda s-a aflat in pole position si a condus cursa de la un capat la altul, impunandu-se in fata italienilor Marco Simoncelli si Andrea Dovizioso, ambii de asemnea de la Honda.

Aflat la a cincea victorie consecutiva in cursa de casa, Stoner a profitat duminica si de neparticiparea spaniolului Jorge Lorenzo, pilotul echipei de uzina Yamaha suferind o fractura la unul dintre degete in sesiunea de warm up programata in dimineata cusei.

Stoner, 25 ani, si-a trecut astfel in palmares al doilea titlu la clasa regina dupa cel obtinut in 2007 cu Ducati.

Italianul Valentino Rossi a avut parte de o noua cursa dezastruoasa, abandonand dupa o cazatura in virajul al zecelea. Pilotul de la Ducati a pierdut fata pe franare si nu a mai putut fi pus pe roti pentru a continua.

Profilul campionului mondial Casey Stoner

Este primul pilot care castiga titlul cu Honda in era motoarelor de 800 cc.

Devine cel dintai pilot care obtine al doilea titlu din cariera la clasa regina dupa o pauza de trei ani.

A plecat de 11 ori din pole position in acest an, impunand astfel un nou record in era motoarelor in patru timpi.

Este doar al cincilea pilot din istorie care castiga doua titluri mondiale cu doi constructori diferiti. Ceilalti patru sunt Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Geoff Duke asind Eddie Lawson.

Are 32 de victorii in MotoGP si ocupa locul cinci intr-un clasament al tuturor timpurilor, dupa Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Mick Doohan si Mike Hailwood.

Honda – titlul mondial cu numarul 60

Reusita lui Stoner a marcat obtinerea de catre constructorul Honda a titlului cu numarul 60 dintr-o istorie inceputa in 1954.

Cel mai important fabricant japonez de motociclete s-a impus de 18 ori la clasa regina (de cinci ori in MotoGP si de 13 ori la clasa 500cc), de sase ori la categoria 350cc, de alte 19 ori la 250cc, pentru ca 15 titluri sa fie obtinute la 125cc. Au existat si doua trofee mondiale la categoria 50cc.

Honda a adunat nu mai putin de 646 de succese in Campionatul Mondial de Motociclism, noua dintre acestea fiind aduse in 2011 de Casey Stoner.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.