Turul Frantei

Turul Frantei 2012: Prezentarea etapelor si a programului

Turul va debuta pe 30 iunie la Liege printr-un prolog de 6.1 kilometri, startul din Belgia fiind ales pentru a aniversa o suta de ani de la victoria lui Odile Defraye, primul ciclist belgian care s-a impus in Turul Frantei.

Tour de France

Prologul este identic cu cel din 2004, cand elvetianul Fabian Cancellara l-a invins pe americanul Lance Armstrong cu 2.1 secunde. Texanul avea sa-si treaca in palmares la finalul acelui tur a sasea victorie din cele sapte consecutive obtinute in total.

Periplul in provincia belgiana Liege continua, duminica 1 iulie, cu o etapa de 180 de kilometri intre Liege si Seraing, localitate care gazduieste a treia sosire din istoria Turului Frantei. In 1995 spaniolul Miguel Indurain castiga un contratimp in lugime de 52 kilometri in drumul sau spre al cincilea tricoul galben consecutiv, iar in 2001 germanul Erik Zabel castiga la sprint o etapa inceputa la Anvers.

Ultima zi in Belgia va purta caravana ciclista pe un traseu in lungime de 188 kilometri intre Vise si Tournai, doua localitati care servesc drept baza pentru Circuitul Franco-Belgian, cursa anuala din calendarul Uniunii Cicliste Internationale.

Intrarea pe teritoriul Frantei se va face in etapa a 4-a, pe 4 iulie, cu o etapa de 197 kilometri intre Orchies si Boulogne-sur-Mer, finalul fiind identic cu cel de la ultima editie a Campionatelor Frantei, unde a triumfat Sylvain Chavanel.

Etapa a 4-a propune un traseu pe coasta Oceanului Atlantic intre Abbeville si Rouen, ciclistii avand de parcurs un total de 214 kilomemtri. Aceasta este a patra cea mai lunga etapa a cursei, iar organizatorii prognozeaza conditii inselatoare, cu vant si posibilitatea producerii de borduri.

Cursa revine spre interiorul Hexagonului odata cu etapa a 5-a, programata intre Rouen si Saint-Quentin (197 km), sosirea avand loc in cel mai sportiv oras al Frantei.

Mansa a 6-a intre Epernay si Metz programeaza 210 kilometri de tranzitie, pentru ca o zi mai tarziu, pe 7 iulie, plutonul sa termine prima etapa in catarare pe La Planche des Belles Filles. Ascensiune inclusa in premiera pe harta Turului Frantei, La Planche des Belles Filles este o gaselnita a organizatorilor menita sa dinamizeze cursa intr-o prima saptamana considerata in general pentru sprinteri si atacanti. Etapa are in total 199 kilometri, dar ultimii sase sunt in plina ascensiune. Pantele incep de la 9.5% inclinare medie si ajung pana la un maxim de 20%. Soseaua asfaltata se termina cu 600 metri inaintea finalului.

Etapa a 8-a propune o scurta incursiune in Elvetia. Se va porni in cursa de la Belfort si se va ajunge la Porrentruy in Romandia dupa 199 kilometri. Ciclistii vor avea de trecut in premiera peste Col de la Croix, ascensiune imprumutata din Turul Romandiei.

Prima treime a cursei va fi incheiata cu un contratimp individual 38 kilometri intre Arc-et-Senans si Besancon.

Cea dintai zi de pauza este prevazuta pentru 10 iulie la Macon, o municipalitate de 35.000 de locuitori din regiunea Bourgogne.

Aici rutierii isi vor pregati asaltul spre masivul Alpilor, care va debuta cu etapa a 10-a intre Macon si Bellegarde-sur-Valserine. In aceasta mansa se va trece in premiera peste catararea Grand Colombier, ascensiune pozitionata la 40 de kilometri de un final in coborare. Potrivit organizatorilor, Grand Colombier este una dintre cele mai dure catarari din Franta, avand o lungime de 17.4 kilometri si o panta medie de 12%.

Etapa a 11-a prilejuieste un nou final in catarare, dupa un start dat la Albertville, gazda Jocurilor Olimpice de iarna din 1992, si o sosire dupa doar 140 la La Toussuire/Les Sybelles. Este o etapa asa numita in dinti de ferastrau, pentru atacantii si cataratorii plutonului. Doar 15 kilometri de plat vor fi pe traseu, iar rutierii vor avea de trecut patru ascensiuni, printre care cunoscutele si temutele Col de la Madelaine, Col de la Croix de Fer si Col du Mollard.

Etapele 12 si 13 sunt manse de tranzitie intre Alpi si Pirinei, intrarea in masivul aflat la granita cu Spania avand loc in etapa a 14 intre Limoux si Foix. Cu aceasta ocazie se va urca in premiera peste Mur de Peguere, un zid cum ii spune si numele cu pante ajungand pana la 18% inclinare.

A doua treime a cursei se va incheia cu o etapa pentru sprinteri intre Samatan si Pau, aceasta din urma servind drept gazda pentru a doua zi de repaus.

Ultima parte a Turului Frantei 2012 va incepe in forta cu o etapa de 197 kilometri intre Pau si Bagneres-de-Luchon, in care rutierii vor avea de urcat peste miticele ascensiuni Col d’Aubisque, Col du Tourmalet, Col d’Aspin sau Peyresourde. Cu toate acestea finalul este in coborare.

A doua zi, pe 19 iulie, se va concura intre Bagneres-de-Luchon si Peyragudes, cu treceri peste Col du Monte, Col des Ares si Port de Bales.

Etapa a 18-a este una pentru atacanti si sprinteri, caravana ciclista iesind din Pirinei cu o mansa intre Blagnac si Brive-la-Gaillarde (215 km), pentru ca o zi mai tarziu, la 21 iulie, sa se alerge contratimpul individual decisiv intre Bonneval si Chartres pe distanta a 52 kilometri.

Finalul turului are loc la 22 iulie cu traditionala mansa la Paris Champs-Elysees.

Cifrele editiei a 99-a a Turului Frantei:

3.479 kilometri in total

9 etape de plat

4 etape de munte mediu cu un final in catarare

5 etape de munte inalt cu doua finaluri in catarare

2 etape contratimp individual

1 prolog

2 zile de pauza

25 de catarari in total (6 in Alpi si 11 in Pirinei)

9 orase noi pe harta (Abbeville, Annonay Davézieux, Bellegarde-sur-Valserine, La Planche des Belles Filles, Peyragudes, Porrentruy, Samatan, Tomblaine, Visé).

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza