Menu
0 Comments

Vettel, campion mondial pentru al doilea an consecutiv in Formula 1

Pilotul german Sebastian Vettel a obtinut, duminica, titlul mondial pentru al doilea an consecutiv, performanta care il face pe pilotul Red Bull cel mai tanar dublu castigator al coroanei supreme. Cursa de la Suzuka a fost castigata de Jenson Button (McLaren), care s-a impus pentru o secunda si o zecime in fata lui Fernando Alonso (Ferrari).

Vettel

(cc) photo credit: Nick Webb

Vettel a pornit pentru a 12-a oara in acest sezon din prima pozitie a grilei de start, insa campionul mondial a avut parte de o presiune accentuata din partea lui Button.

Britanicul a plecat in mod evident mai bine, dar s-a vazut blocat la interior si chiar scos cu rotile din dreapta in afara pistei, ceea ce a determinat investigarea cazului de catre comisari.

Hamilton a profitat de problemele coechipierului sau si a urcat pe locul secund. Intre timp Vettel a impus ritmul si s-a distantat la 2.2 secunde in doar cinci tururi.

In turul 8 Hamilton a pierdut doua pozitii, fiind depasit cu usurinta de Button si Alonso. Britanicul a intrat in acelasi tur la boxe si a schimbat pneurile, revenind pe circuit in pozitia a 10-a.

Liderul Vettel a intrat pentru prima data la boxe in turul 10 din cele 53 programate, moment in care Button a ramas pe pista urmat indeaproape de Alonso.

Cei doi au efectuat in acelasi timp primul schimb de pneuri si astfel lider de conjunctura a ramas brazilianul Massa. In spate ordinea se refacea cu Vettel, Button, Alonso si Hamilton ruland grupat.

Button a revenit la conducerea cursei in turul 20, dupa ce Vettel a intrat pentru a doua oara la boxele echipei sale. Germanul mai pastra doar 1.6 secunde in fata echipierului de la McLaren.

Turul suplimentar petrecut de Button pe circuit in fata lui Vettel i-a adus acestuia un avantaj suficient cat sa iasa de la boxe in fata germanului.

Massa si Hamilton au continuat duelul verbal din afara pistei si l-au transpus in practica pe circuit, cei doi atingandu-se la intrarea in ultima sicana a circuitului. Ambii piloti au continuat fara probleme.

O bucata de monopost ramasa chiar pe mijlocul pistei in virajul sapte a dus la neutralizarea cursei in turul cu numarul 24, masina de siguranta arbitrand duelul dintre Button si Vettel.

Plutonul s-a strans si cursa a fost reluata la viteza maxima dupa patru tururi de neutralizare. Button a calculat bine momentul si a mentinut distanta in fata lui Vettel suficient cat sa ramana la conducere.

Germanul nu a fortat si i-a permis lui Button sa se desprinda rapid la peste trei secunde. Cu 20 de tururi inaintea finalului singurele dueluri aprinse la varf i-au avut in prim plan pe Alonso si Webber pentru pozitia a treia, respectiv Massa si Hamilton pentru locul cinci.

Jocul intrarilor la boxe l-a propulsat pe veteranul Schumacher in turul 39 la conducere care, chiar si pentru cateva tururi, a condus o cursa de Formula 1 dupa ani buni.

Dupa trei tururi de glorie, Schumacher a intrat la boxe si i-a lasat conducerea cursei lui Button. In spate a continuat duelul aprig intre Alonso si Vettel, cu spaniolul rezistand eroic in fata virtualului campion mondial.

Finalul cursei a fost deschis oricarui rezultat, liderul Button pierzand teren constant in fata lui Alonso. Aflat in pozitia a treia, Vettel nu a mai fortat si s-a multumit sa-si conserve pozitia pe podium, care i-a asigurat al doilea titlu mondial consecutiv.

Presat puternic de Alonso, Button a gasit resurse sa-i raspunda spaniolului si chiar la intrarea in ultimul tur a corectat cel mai bun timp in cursa. Button a trecut cu bine si de intarziatul Liuzzi pentru a-si trece in palmares prima victoria din cariera la Suzuka.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.