Menu
0 Comments

Yulia Tymosenko, gasita vinovata pentru abuz in serviciu

Fostul premier al Ucrainei, Yulia Tymosenko, ar putea sta dupa gratii pana la sapte ani dupa ce un tribunal din Kiev a gasit-o vinovata pentru abuz in serviciu in privinta contractelor semnate cu Rusia pentru importul de gaze.

Yulia Tymoshenko

Potrivit rechizitoriului, Tymosenko ar fi prejudiciat statul ucrainean prin compania Naftogaz cu 200.000 de dolari in 2009 pe cand se afla in fruntea cabinetului de la Kiev.

Judecatorul Rodion Kireev si-a inceput motivarea deciziei inca de la primele ore ale zilei de marti, verdictul fiind transmis in direct de doua televiziuni ucrainene.

In sala de judecata au fost admisi doar jurnalisti acreditati si persoane direct implicate in proces.

“Am lucrat pentru binele Ucrainei si voi continua sa o fac pe mai departe. Acesta este un proces orchestrat politic de Viktor Yanukovych si arata slabiciunea lui ca presedinte.

“Le este teama de mine si teama a rezultat in verdictul de astazi”, a spus Tymosenko in fata instantei.

Fostul premier al Ucrainei se afla in custodia autoritatilor kievene inca de acum doua luni, cand s-a dispus anchetarea acesteia in stare de arest.

Situatia in capitala Ucrainei este extrem de tensionata, sustinatorii Yuliei Tymosenko protestand in afara tribunalului. Acestia au intrat in conflict cu fortele de ordine si instabilitatea sociala creata de condamnarea fostului prim-ministru ar putea duce la un blocaj similar celui care a urmat alegerilor prezidentiale din 2004.

Uniunea Europeana a condamnat procesul in care este judecata Yulia Tymosenko, anuntand in termeni expliciti ca viitorul colaborarii cu Ucraina depinde de hotararea luata de Kiev in acesta chestiune.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza