Menu
0 Comments

“Adio, tovarasi, pe curand, prieteni!”

Acestea au fost cuvintele lui Mircea Geoana la despartirea de PSD, una care ne-a amintit o data in plus cat de alunecoasa poate fi politica.

Parca mai ieri il vedeam cu totii jubiland pentru inchipuita victorie obtinuta la prezidentiale, iar acum il vedem alungat din partid, unul pe care l-a slujit inca de la intrarea in politica si pe care l-a condus vreme de patru ani.

Din fost inginer la Energomontaj Bucuresti, loc in care l-a prins de altfel si schimbarea Romaniei la fata din 1989, Geoana a urcat pas cu pas treptele ierarhiei, alegand intr-o prima etapa cariera diplomatica.

Astfel, in 1996, pe cand avea doar 37 de ani, Mircea Geoana a fost numit ambasador al Romaniei in Statele Unite si nu oricum, pentru ca din 2000 sa ocupe functia de ministru al Afacerilor Externe in Guvernul Romaniei.

Intrarea efectiva in politica s-a petrecut in 2001 alaturi de Partidul Social Democrat, la vremea respectiva principala forta politica a tarii. In 2005 a fost ales presedinte al PSD dupa un duel al generatiilor cu Ion Iliescu, functie in care a fost reconfirmat un an mai tarziu.

Duelul celor doi a facut valuri la vremea respectiva, Iliescu catalogandu-l pe mai tanarul sau contracandidat ca fiind ‘prostanac’, expresie care avea sa-i ramana asociata lui Geoana pana in zilele noastre. Fostul ambasador nu a scapat prilejul de a-i raspunde celui care urma sa devina presedinte de onoare al PSD:

  • Cred ca Ion Iliescu, fie face un atac politic deliberat, fie a ajuns intr-o etapa a vietii sale biologice in care nu mai stie ce vorbeste

Nominalizat in 2009 de propriul partid pentru a intra in cursa prezidentiala, Geoana a pierdut la potou sefia statului in fata lui Traian Basescu, dupa unul dintre cele mai caraghioase momente din politica romaneasca postdecembrista.

Un alt moment jenant pentru Geoana si sustinatorii domniei sale s-a petrecut chiar in timpul confruntarii televizate decisive cu Traian Basescu. Se intampla in 2009 inaintea turul doi al alegerilor prezidentiale, cand Geoana a fost pus in dificultate cu o intrebare legata de Sorin Ovidiu Vantu si intalnirea celor doi care avusese loc chiar cu o seara in urma.

Pentru multi acesta ar fi fost momentul decisiv in care Geoana a pierdut alegerile in fata lui Basescu. Se prea poate, desi acum nu mai conteaza prea mult.

Geoana a ramas al doilea om in stat prin pozitia de presedinte al Senatului, pe care a ocupat-o dupa alegerile parlamentare din 2008, dar acum se vede sacrificat de propriul partid pe altarul luptei subterane.

El a numit-o manevra stalinista, dar se prea poate sa fie o vendeta politica a lui Iliescu la adresa celui in fata caruia pierdea in 2005 sefia partidului.

  • Acest om nu a învățat nimic, a intrat în partid fără să știe ce e aia partid (Ion Iliescu)
  • Ponta este o marionetă mânuită de Ion Iliescu și Adrian Năstase. PSD nu a scăpat de memoria bolșevică (Mircea Geoana)

In continuare este de urmarit ce traseu politic va urma Geoana, din moment ce in PDL este exclus sa ajunga, a spus-o chiar presedintele Basescu intr-o emisiune televizata, iar la PNL nu are cum sa se integreze tinand cont de USL. Mai ramane UDMR, varianta aproape imposibila, sau crearea unei platforme proprii, tinand cont ca fostul prezidentiabil inca se mai bucura de simpatia electoratului.

De vazut si ce va face PSD in continuare. Vor orgniza un Congres extraordinar pentru re-legitimarea lui Victor Ponta sau se va intra intr-o etapa a scindarilor?

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza