Menu
0 Comments

Bulgarii ne-au luat-o inainte la capitolul sali de sport

In pofida celebrului proiect al celor 200 de sali de sport din vremea guvernarii Adrian Nastase (2000-2004), Romania ramane deficitara la capitolul infrastructura sportiva.

Este de ajuns sa privim un meci de baschet, volei sau handbal din campionatele interne pentru a ne da seama ca am ramas incremeniti in desenul arhitectural al anilor 70-80.

Sa nu mai spunem ca, atunci cand ne loveste norocul pentru a organiza vreo finala de Liga Campionilor la handbal, ca din fericire se mai intampla nici noi nu stim cum, sau vreun meci din Grupa Mondiala a Cupei Davis, dam din colt in colt pentru a gasi solutii.

Si in cele din urma gasim. Ne carpim in stilul caracteristic. Mai tragem o vopsea proaspata, mai inlocuim doua-trei scaune, cateva neoane arse dinaintea lui 89 si asa mai departe.

Ce sa mai vorbim de concerte. Fie vara, fie iarna ne inghesuim fiecare cum putem pe la Arenele Romane (constructie care arata dezolant din exterior) sau pe la vesnica Polivalenta, unde iarna trebuie sa stai cu haina pe tine ca nu exista serviciul de garderoba.

In fine, un dezastru pe linie. Bulgarii insa ne-au luat-o inainte (si) la acest capitol, in sensul ca ei au renuntat la cele 200 de sali si au construit una si buna.

Este vorba de Armeets Arena, o sala nu impresionanta din cale afara, dar extrem de cocheta si moderna, data in folosinta la 31 iulie.

Uploaded with ImageShack.us

Constructia efectiva a durat 18 luni, iar costurile s-au ridicat undeva la 46 de milioane de euro. O fi mult, o fi putin, conteaza spre deloc. Important este ca au o sala moderna, care poate gazdui tot felul de intreceri sportive, de la baschet, handbal, volei si pana la box, gimnastica, tenis sau haltere.

Capacitatea variaza in functie de disciplina, astfel ca pot intra 13.545 si 19.000 de spectatori in cazul unor concerte, cum a fost in cazul spectacolului realizat de celebrul Jean Michel Jarre.

Spre rusinea mea am descoperit noua sala din Sofia cu ocazia meciului de baschet dintre formatia locala Lukoil Academic si ASVEL Villerurbanne din Eurocup. Ma asteptam la vechea sala a sofiotilor, una care rivaliza cu ale noastre, dar m-am trezit in fata unei bijuterii arhitecturale.

Si stiti ceva? Parca si jocul de baschet a fost mai frumos privit intr-o sala moderna. Cel putin asa am trait in fata micului ecran. La fata locului senzatia trebuie sa fi fost si mai placuta.

Stiu ca unii dintre voi veti spune ca bulgarii nu au (inca) stadioanele noastre. Este adevarat ca la acest capitol le-am luat-o in fata, dar sincer as fi preferat ca pe langa National Arena din Bucuresti sa se mai ridice la pachet si o polivalenta noua. Unde ai dat 220 de milioane, plus gazonul de la meciul cu Franta, mai puneai acolo 50 de milioane si ridicai o arena pentru sustinerea a cel putin trei discipline de baza: baschet, handbal, volei.

Sa nu mai zic ca iti vine an de an un Tiesto, Armin van Buuren sau Michael Bolton si ne facem de ras cu Sala Palatului sau Polivalenta, ambele devenite peste an adevarate piese de muzeu.

Asteptam cu infrigurare proiectul doamnei Udrea de ridicare a unei sali pe fundamentul actualului patinoar Mihai Flamaropol. Lucrarile ar trebui sa demareze in 2011 si sa fie finalizate undeva in 2013 dupa cel mai optimist grafic, costurile totale urmand a se ridica la 60 de milioane de euro. Noua sala ar urma sa aiba o capacitate de 16.000 de locuri pentru intrecerile sportive, urmand a primi peste 20.000 de oameni la concerte.

Pana atunci insa asteptam finalizarea lucrarilor la alte doua cosntructii de gen, sala sporturilor din Craiova, al carui termen de predare s-a prelungit pentru martie 2012, si noua sala din Cluj-Napoca.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.