Menu
0 Comments

Le Monde plateste pentru indrazneala de a pune semnul egalitatii intre dopaj si fotbalul spaniol

Curtea Suprema de Justitie a Spaniei a redus considerabil amenda dictata initial impotriva publicatiei Le Monde, care in urma cu cinci ani a publicat un material prin care arata conexiunile doctorului Eufemiano Fuentes cu echipele de fotbal FC Barcelona si Real Madrid.

Le Monde 22/12/06

Le Monde primise initial o amenda de 300.000 de euro din partea unui Tribunal din Barcelona, dar in urma recursului inaintat la instanta suprema a Spaniei, suma a fost redusa la doar 15.000 de euro si nu complet anulata cum spera prestigiosul cotidian francez.

Mai mult decat atat, Le Monde trebuie sa prezinte in paginile sale un material despre rezultatul procesului si sa modifice materialul care a facut obiectul dezbaterilor din instanta. Cu alte cuvinte, trebuie sa prezinte o dezmintire a celor publicate initial.

Curtea Suprema a Spaniei a considerat ca Le Monde nu se poate prevala de dreptul libertatii de informare a publicului in acest caz, considerand ca materialul prezentat a adus un prejudiciu de imagine clubului catalan.

“Informatiile publicate nu erau adevarate, iar datele folosite erau inconsistente si contradictorii”, se arata in motivarea Curtii Supreme iberice.

Le Monde a publicat la 7 decembrie 2006 un articol in care prezenta mai multe note de mana ale doctorului Eufemiano Fuentes, prin care acesta pregatea un asa numit plan de dopaj pentru echipele spaniole de fotbal FC Barcelona si Real Madrid.

Fuentes este acelasi medic aflat in centrul mega scandalului de dopaj cunoscut sub denumirea de Operatiunea Puerto, care a izbucnit in ciclism inaintea Turului Frantei din 2006 si in urma caruia au fost operate mai multe arestari pe teritoriul Spaniei.

Printre ciclistii care au fost retrasi atunci din competitie s-au numarat Jan Ullrich, rutier care de altfel s-a si retras pe usa din dos a sportului cu pedale, Ivan Basso care tocmai ce castigase de o maniera categorica Turul Italiei, Santiago Botero, Francisco ‘Paco’ Mancebo, Oscar Sevilla si altii.

Cutremurul determinat de Operatiunea Puerto a dus la iesirea din ciclism a mai multor sponsori, precum Liberty Seguros, Wurth, Comunidad Valenciana sau T-Mobile.

Vasta ancheta declansata de autoritatile spaniole a fost lansata dupa ce Jesus Manzano, un fost ciclist, a marturisit in 2004 in paginile publicatiei AS intregul proces de dopaj din cadrul echipei Kelme (n.r. – devenita ulterior Comunidad Valenciana), al carui medic era nimeni altul decat Eufemiano Fuentes.

Printre cei arestati in 2006 de Garda Civila spaniola s-au numarat Manolo Saiz, director sportiv al echipei Liberty Seguros-Wurth si alte patru persoane printre care si Fuentes.

In urma anchetelor desfasurate in Spania, Italia, Franta si Germania mai multi rutieri au recunoscut legaturile cu Fuentes si numele de cod pe care acesta le folosea pentru a masca identitatea clientilor sai.

Astfel, ciclistul italian Michele Scarponi a recunoscut in fata Comitetului National Olimpic Italian ca el era Zapatero, la fel ca si Ivan Basso, al carui cod era Birillo, dupa numele cainelui sau. Si germanul Jorg Jaksche a admis ca numele de cod Bella era folosit pentru pungile sale de sange oxigenat.

Singurul care a refuzat sa-si recunoasca implicarea in afacerea de dopaj Fuentes a fost germanul Jan Ullrich, castigatorul Turului Frantei din 1997.

Presa teutona a scris de-a lungul timpului ca in timpul perchezitiilor efectuate la resedinta lui Fuentes au fost descoperite noua pungi cu sange pe care era scris ‘Jan, numarul 1‘ sau ‘Hijo Rudicio‘ – in traducere ‘Fiul lui Rudy‘, unde Rudy nu este altul decat fostul manager personal al lui Ullrich, Rudy Pevenage.

In pofida numeroaselor cercetari si depozitii, niciodata anchetatorii nu au reusit sa faca o conexiune oficiala intre doctorul Eufemiano Fuentes si echipele spaniole de fotbal pentru care se presupune ca acesta a lucrat.

Atat doctorul Fuentes, cat si oficiali de la Barcelona, Real Madrid, Valencia si Betis Sevilla au negat vehement orice legaturi cu dopajul.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.