Menu
6 Comments

Linux Mint 12 propune un compromis intre vechiul si noul Gnome

Semnele de intrebare despre viitoarea versiune a sistemului de operare Linux Mint au disparut dupa interventia lui Clem Lefebvre pe blogul sau oficial, parintele Linux Mint explicand pe intelesul tuturor cum va arata noul Linux Mint 12 cu numele de cod Lisa si care sunt proiectiile de viitor ale unuia dintre cele mai indragite sisteme Linux.

Aparitia Unity ca mediu grafic default pentru Ubuntu a facut, asa cum spune si Clem, ca numai intre-o luna Linux Mint sa inregistreze o crestere impresionanta de 40 de procente.

Utilizatorii atasati de clasicul mediu grafic Gnome 2.32 au gasit astfel in Linux Mint un refugiu incepand cu versiunea 11 (Katya).

Cum Gnome 2.x nu mai este deloc sustinut de catre dezvoltatori, acestia propunand noul Gnome 3, un alt fel de Unity dupa multi utilizatori, oamenii aflati in spatele Linux Mint au asteptat, au analizat si in cele din urma au hotarat.

Linux Mint 12 va propune asadar un compromis intre vechiul si noul Gnome, lasand utilizatorului libertatea (termen extrem de important pentru filozofia Linux) de a alege varianta care i se potriveste mai bine.

Cum Gnome 3 schimba fundamental interactiunea dintre utilizator si computerul sau, acesta navigand de acum inainte intre aplicatii si nu intre ferestre cum era obisnuit, Linux Mint vine in intampinarea nevoilor celor mai multi dintre noi cu o forma hibrid de Gnome 2.32

Mint Gnome Shell Extensions sau pe scurt MGSE este un mediu special creat pentru a face Gnome 3 sa functioneze in forma traditionala a celui mai cunoscut mediu grafic din paleta sistemelor de operare bazate pe kernelul Linux.

Potrivit lui Clem Lefebvre, principalele caracteristici ale MGSE sunt panoul de la bottom panel, application menu, window list, system tray icons. Cu alte cuvinte, un mediu de lucru bazat pe schimbarea ferestrelor si nu a aplicatiilor.

Pentru cei care doresc sa foloseasca totusi vechiul Gnome 2.32, Linux Mint propune MATE, un mediu grafic dezvoltat pentru a mentine in viata forma clasica a Gnome-lui.

Dupa cum spune Clem, MATE intra in conflict cu Gnome 3 si nu este posibila folosirea amndurora in acelasi timp. Utilizatorii vor putea insa alege intre cele doua la login.

Linux Mint isi lanseaza noile versiuni aproximativ la o luna dupa Ubuntu, dar de aceasta data Clem spune ca versiunea Mint 12 – Lisa va fi oficiala in momentul in care dezvoltatorii vor fi multumiti de calitatea acesteia. Un lucru este insa cert. Versiunea Release Candidate (RC) va fi disponibila la 11 noiembrie.

Tags: , , , , , , , ,

6 thoughts on “Linux Mint 12 propune un compromis intre vechiul si noul Gnome”

 1. Valix says:

  M-ai “lovit” cu articolul asta, mai ales ca stii ca sunt un fan inrait al linuxului mentolat dar totodata si un fan al interfetei GNOME.
  Intrucat Mint-ul 9 LTS pe care-l am si care mi-a mers impecabil pana acum imbatraneste usor uosr, m-as gandi la o innoire.
  Va fi insa interesant de vazut cum au fost gandite practic interfetele.
  Probabil asta va face diferenta in cazul meu, intre a migra catre versiunea 12 sau….a ma mai bucura inca de LTS-ul inca disponibil pe versiunea 9.

  1. Dumitru Stircu says:

   Cand l-am scris chiar ma gandeam la un feedback din partea ta.

   Il astept si eu pe acest Mint 12 cu interfata lui Gnome 3, care sa se comporte ca un Gnome clasic. Nu stiu daca ma va face sa renunt la Zorin, care ruleaza impecabil, dar merita incercat.

   De apreciat si laudat preocuparea celor de la Mint de a veni in intampinarea utilizatorilor mai ‘clasici’.

   P.S. In ritmul asta sunt convins ca Ubuntu va pierde pozitia de lider pe care o ocupa in acest moment in ierarhia distributiilor Linux. Daca la 12.04 nu aduc ceva cu totul deosebit, eu cred ca vor pierde cel putin pentru moment duelul de la distanta cu Mint.

 2. Vali says:

  Pe Distrowacth, Mint-ul a fost de cateva ori pe primul loc, la concurenta cu Ubuntu. Daca vor veni default cu interfata GNOME, fie ea si 3 sau 2.3…vor castiga teren.

  1. Dumitru Stircu says:

   Sincer chiar m-as bucura sa se intample asa.

 3. Vali says:

  Te-a “sabotat” noul Ubuntu cu Unity-ul….

  1. Dumitru Stircu says:

   Varianta oficiala, insa Zorin OS foloseste tot Ubuntu Natty, dar cosmetizat pentru gusturi fine 😀

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza