Menu
0 Comments

În fine, Tiger!

La doi ani după dezastrul din viaţa personală, care l-a atras şi pe cel din cariera de golfer profesionist, Tiger Woods a reînnodat seria victoriilor.

Tiger Woods

(cc) photo credit: Keith Allison

Aflat la o lovitură în urmă, cu două cupe rămase de jucat, Woods a arătat în fine a cel ce domina cu autoritate jocul regal şi antic.

A realizat birdies la ultimele două, incluzând aici un putt de la doi metri la a 18-a, şi a câştigat Challenge-ul Mondial Chevron, la diferenţă de o lovitură în faţa fostului campion din Masters, Zach Johnson.

Woods a încheiat turneul din California, acolo unde a fost gazdă, cu o rundă la 69, trei sub par, şi s-a bucurat din nou pentru un succes, după 749 de zile şi 26 de turnee oficiale disputate.

Precedenta victorie data de la jumătatea lui noiembrie 2009, din Mastersul australian, într-o perioadă când se părea că nimeni şi nimic nu-l va împiedica să domine în continuare golful mondial.

S-a întâmplat apoi incidentul cu maşina care a lovit hidrantul din faţa casei din Florida, în seara de Ziua Recunoştinţei, după care au apărut nenumăratele mărturii ale aventurilor extraconjugale, ducând inevitabil la divorţ.

De atunci, Tiger a schimbat antrenorii de swing şi a avut de îndurat alte şi alte accidentări. A ratat participarea în două turnee de mare şlem, în vară, şi a ratat cut-ul, într-un altul. În prezent, este clar că Woods e din nou pe o pantă ascendentă.

Întrebat dacă senzaţia pe care o are este de bucurie, de satisfacţie sau, pur şi simplu, de uşurare, Woods a zâmbit şi a răspuns lapidar:

“Mă simt nemaipomenit, indiferent de senzaţie.”

Aceasta a fost cea de-a 83-a sa victorie mondială, a cincea în întrecerea organizată de fundaţia pe care o patronează. Woods a încheiat turneul de la Thousand Oaks cu un total de 278, zece sub par, şi a donat 1,2 milioane de dolari fundaţiei.

Cum turneul nu a contat pentru niciun alt circuit, dar a adus puncte pentru ierarhia mondială, Tiger a efectuat un salt spectaculos în acest clasament, de pe locul 52 până pe 21.

Următoarea competiţie la care şi-a anunţat participarea va fi cea de la Abu Dhabi, la finele lui ianuarie. Acolo unde numai prezenţa la tee-ul de la start îi va aduce un bonus de trei milioane de dolari, oferit de organizatori.

Tiger a avut un adversar redutabil în persoana lui Johnson, care conducea la diferenţă de o lovitură înaintea ultimei runde şi care nu s-a aflat în urma învingătorului decât la trei cupe.

Johnson l-a egalat pe Woods cu birdie la par cinci a 13-a, a realizat un prea puţin probabil par la următoarea, printr-un chip de la poalele green-ului, pentru ca apoi să pară a avea controlul asupra jocului, după cea a realizat putt-ul pentru birdie la a 16-a, de la patru metri.

Johnson şi-a văzut putt-ul pentru birdie de la a 17-a în cupă, asta până când mingea a mângâiat marginea acesteia şi a refuzat să intre.

Aflat în pană de timp şi de cupe, Woods a realizat birdie şi a prelungit lupta la cupa a 18-a. Au revenit în memorie momentele de la Sherwood, de acum un an, când, de asemenea aflat la egalitate în fruntea clasamentului la ultima cupă, Tiger a trimis cu lovitura de apropiere la un metru, înainte ca Graeme McDowell să realizeze un putt extraordinar, de la aproape şapte metri şi să forţeze intrarea în baraj. Acolo unde nord-irlandezul l-a învins pe Woods la prima cupă suplimentară.

Acum, Johnson a ratat putt-ul pentru birdie de la cinci metri, lăsând astfel cale liberă pentru victorie lui Woods. Golferul din Iowa a închis cu 71 şi a plecat acasă cu un cec în valoare de 650.000 de dolari, numai bun pentru Sărbătorile de Crăciun.

După ce deschisese dezastruos, cu 79, englezul Paul Casey a realizat a treia rundă consecutivă sub 70 şi a încheiat singur pe trei, la 5 sub par. După care a declarat:

“Tiger poate avea o carieră îndelungată. S-ar putea să fie încă zece ani de-acum înainte, ceea ce ne-ar face să uităm de aceste ultime două sezoane.”

Pentru Tiger, urmează o perioadă de o lună şi jumătate de odihnă activă. Sunt sigur că va reveni pe teren mai flămând de victorie ca oricând…

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza