Menu
0 Comments

Kieren Perrow, stapan in Hawaii

Finala ultimului concurs al sezonului în Circuitul Mondial a fost o afacere sută la sută australiană. Surferii de la Antipozi s-au simţit ca la ei acasă, pe valurile uriaşe din Hawaii, în Mastersul Billabong Pipe, în memoria lui Andy Irons. Mai mult, a fost vorba de un duel al riderilor cu experienţă.

Surf Na Praia Da Ladeira

(cc) photo credit: Arturo

A câştigat Kieren Perrow, 34 de ani, aflat la primul său succes în seria de elită. Victoria în faţa compatriotului Joel Parkinson a venit în condiţiile în care valul din primele două zile a diminuat acum la dimensiuni de 1,5 – 2 metri.

Marea speranţă a surfingului mondial, hawaianul John John Florence, 19 ani, şi-a făcut şi el loc pe podium, în calitate de câştigător al Triplei Coroane Vans.

Învins de francezul Jeremy Flores, în ediţia de anul trecut, Perrow a impresionat pe valurile spectaculoase din primele două zile ale concursului din patria surfingului. Australianul s-a simţit la fel de bine şi atunci când valul n-a mai fost într-atât de mare.

“Mi-a luat ceva timp până să mă obişnuiesc cu ideea că am fost învins de Jeremy, anul trecut – a spus Perrow. E minunat că am putut reveni acum. M-am simţit perfect, pe toată durata concursului. A fost o întrecere minunată, iar astăzi totul a fost incredibil. Valurile au fost fenomenale. Nu m-am mai dat niciodată în felul ăsta la Pipe. Pot spune că este punctul culminant al carierei mele.”

De mai multe ori câştigător al Triplei Coroane Vans, Parkinson a fost foarte aproape de a-şi trece şi el în premieră în carieră victoria din Billabong Pipe Masters, însă nu şi-a găsit ritmul în finala împotriva lui Perrow.

“E foarte greu să accepţi înfrângerea, când mai aveai de învins un singur adversar, după ce câştigaseşi în faţa atâtor rivali, însă este concursul cel mai dificil de câştigat – a spus Parko. Nu cred să existe un altul care să merite victoria mai mult decât Kieren. Este un adevărat Pipe Master şi unul dintre cei mai de treabă rideri din Circuit. Mă bucur că a câştigat.”

Parkinson şi-a pavat drumul către finală prin victoria muncită, realizată în faţa lui Kelly Slater, 39 de ani, din semifinale.

După o serie de schimbări la conducere, australianul avea nevoie de un 8,21, cu doar câteva minute rămase până la final. Şi a prins un val închis, pe rever, din care a ieşit cu bine. A fost punctat cu 8,60 şi aşa a acces în finală.

“Am ştiut că valul acela fusese făcut special pentru mine – a continuat Parkinson. Atunci când concurezi împotriva lui Kelly, e clar că aceea este manşa cea mai importantă a concursului. După ce a primit acel 9, mi-am zis că nu mai am nimic de pierdut. M-am gândit la cum îl învinsese pe John John şi că era pe punctul de a o face din nou, cu mine. Însă valul acela mi-a venit mie. A fost una din acele situaţii în care uiţi de toate. Eram în poziţia corectă, trebuia să fac totul ca la carte. Condiţiile au fost departe de a fi perfecte, însă au existat şi câteva valuri bune.”

Parko face referire la modul în care Kelly Slater revenise spectaculos şi-l învinsese pe localnicul John John Florence, în sferturi.

De 11 ori campion mondial, surferul din Florida avea nevoie de o combinaţie totalizând 16,70, pentru a-l depăşi pe Florence, şi asta cu doar trei minute rămase pe ceas.

Kelly şi-a păstrat cumpătul şi a înnodat două valuri pe rever, punctate cu 9,70 şi 7,83. Suficient cât să-l depăşească pe mult mai tânărul său adversar.

“Îmi propusesem să încerc să mă simt bine, pentru că nu voiam să fiu pe fugă, deoarece mereu există un concurs viitor – a spus Slater. Mi-am zis să încerc şi să intru în acel spaţiu din faţă, cu o planşă scurtă. Am prins chiar un val de stânga bun, însă planşa nu era potrivită pentru el. Mi-am spus că asta o să mă coste seria aceea. Mi-am dat seama ce voiam să fac, în ultimele trei-patru minute. Încercam să-l ţin deoparte pe John John, pentru că el va fi stăpânul la Pipe în următorii 20 de ani. Îmi doream să mai prind câteva victorii, înainte să fiu terminat. El a fost riderul de învins, în acest concurs. A avut două valuri de 10 şi alte câteva notate cu peste 9.”

Slater a venit din nou cu o evoluţie superbă, în semifinala cu Parkinson, însă nu l-a putut învinge pe surferul din Gold Coast, astfel că s-a mulţumit cu o clasare pe 3, la egalitate.

“Joel a controlat seria, încă de la început, când a prins un val de 7 – a continuat King Kelly. Din acel moment, şi-a apărat prima poziţie. Eu am avut unul de 5 şi aşa am intrat într-un cerc în care el a avut prioritate. Chiar dacă am replicat cu un 9. M-a uluit faptul că a prins ambele note pe valuri de stânga, pentru că, de obicei, le căutăm pe cele de dreapta, în zile ca aceasta. S-a sincronizat mai bine şi n-am mai avut ce face.”

Michel Bourez (25 de ani, Polinezia franceză), al treilea clasat în ierahia Triplei Coroane Vans, înaintea lui Billabong Pipe Masters, avea nevoie de o calificare în finală, pentru a-l devansa la general pe Florence.

A încheiat aproape, eliminat de Perrow, în semifinale. Deşi a ratat câştigarea Triplei Coroane, acest loc 3, la egalitate, reprezintă cel mai bun rezultat al sezonului pentru tahitian.

“A fost un mod dureros de a pierde, mai ales în condiţiile în care nu au fost valuri prea multe – a spus Bourez. Mi-ar fi plăcut să câştig Tripla Coroană, însă uneori se mai întâmplă să nu-ţi iasă cum îţi doreşti. Este un rezultat bun, care-mi dă încredere, un rezultat bun, pentru final de sezon. E bine să prinzi un loc în semifinale. Nu mi-am dorit decât un val bun care să se închidă, însă n-a fost să fie.”

John John Florence a făcut spectacol la ediţia din acest an a lui Billabong Pipe Masters, când a prins singurele două valuri notate maxim, însă a cedat în faţa lui Slater, în sferturi.

Date fiind rezultatele anterioare – victoria în Cupa Mondială Vans de la Sunset Beach şi locul 5 în Reef Hawaiian Pro – el a câştigat Tripla Coroană, devenind astfel cel mai tânăr surfer învingător, în existenţa prestigioasei serii.

“Sunt încântat să mă aflu aici. Mă dau pe valurile acestea de când mă ştiu, de-o viaţă. I-am urmărit pe toţi marii surferi aici, de-a lungul anilor – a spus Florence. Sunt foarte mulţumit că am câştigat şi că numele meu s-a alăturat învingătorilor din trecut. Îi mulţumesc mamei, lui Pancho Sullivan, lui John Pyzel şi tuturor sponsorilor mei. Le mulţumesc tuturor.”

Rezumatul concursului Billabong Pipe Masters în memoria lui Andy Irons 2011 poate fi urmărit la http://vanstriplecrownofsurfing.com/billabongpipemasters2011/videos_view/final_day_highlights_bpm

Finala:
1 – Kieren Perrow (AUS) 13,17
2 – Joel Parkinson (AUS) 7,00

Semifinale:
SF 1: Joel Parkinson (AUS) 17,23 – Kelly Slater (SUA) 16,83
SF 2: Kieren Perrow (AUS) 12,00 – Michel Bourez (PYF) 4,07

Sferturi de finală:
QF 1: Joel Parkinson (AUS) 12,00 – Jamie O’Brien (HAW) 9,43
QF 2: Kelly Slater (SUA) 17,53 – John John Florence (HAW) 16-70
QF 3: Michel Bourez (PYF) 7,70 – Evan Valiere (HAW) 3,66
QF 4: Kieren Perrow (AUS) 17,23 – Gabriel Medina (BRA) 9,26

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.