Menu
0 Comments

Circuitul European debuteaza in Africa

Telkom PGA Championship, Fourth round, 24 Feb 2008

Este unul dintre cei şase câştigători de turnee de mare şlem din ultimii doi ani. Louis Oosthuizen îşi va începe apărarea titlului de campion în cel dintâi turneu din Seria Cursei către Dubai 2012, joi, odată cu prima lovitură în Openul Africa.

După doar 25 de zile după ce Luke Donald a intrat în posesia Trofeului Harry Vardon, în Dubai, atenţia celor ce urmăresc Circuitul European se va îndrepta în prima jumătate a lunii ianuarie asupra celor trei turnee programate în Africa de Sud.

Acum 12 luni, Oosthuizen, aflat încă sub aura victoriei din Openul britanic 2010 de la St. Andrews, realizat un superb birdie 3 la prima cupă din baraj şi intra în posesia trofeului de la Openul Africii, ulterior victoriei în faţa lui Manuel Quiros şi Chris Wood.

Sud-africanul în vârstă de 29 de ani s-a întors acum acasă, în decorul extraordinar al Clubului East London, cu speranţa păstrării titlului. Ar fi, nu-i aşa, un mod minunat pentru a sărbători iminenta sosire pe lume a celui de-al doilea copil.

“Întotdeauna e minunat să-ţi aperi un trofeu. Sper ca lucrurile să se desfăşoare normal în această săptămână şi să nu primesc un telefon de la Nel-Mare sau de la doctor, care să-mi spună că trebuie să mă întorc de urgenţă acasă! E destul de ciudat, însă uneori e bine ca mintea să ţi se afle în altă parte, nu doar asupra golfului. Mă voi concentra şi asupra a ceea ce am de făcut pe teren, însă undeva, într-un colţ al minţii, va exista mereu gândul acela, că trebuie să aflu ce se întâmplă acasă.

Evident, victoria din Openul britanic a fost un vis devenit realitate, ca şi acela de a câştiga un turneu co-organizat de Circuitul European în Africa de Sud. Am fost foarte aproape de victorie, acum câţiva ani, când a câştigat Ernie, şi anul trecut, când a triumfat James Kingston. Prin urmare, am fost foarte satisfăcut de performanţa de anul trecut, de la East London. Este un trasu fără prea multe cupe pentru driver. Trebuie să încerci şi să trimiţi jos, dacă poţi. Există şi unele fairways înguste, unde trebuie să fii atent, dar per ansamblu este un traseu unde, dacă ataci şi îţi reuşeşte, poţi scoate un rezultat mult sub par. Nu este un traseu lung. Aici, totul depinde de poziţie.”

În afara lui Oosthuizen, pe tabloul de concurs din Eastern Cape va fi şi dublul câştigător al Openului american, Retief Goosen, cel care ştie foarte bine ce înseamnă agonia şi extazul în Openul Africii. Anul trecut, a ratat cut-ul, după ce în 2009 câştigase trofeul, în chiar anul când turneul a devenit parte componentă a programului din Circuitele European şi Sunshine.

Atunci, Goosen a revenit după ce se afla la patru lovituri în urmă, înaintea ultimei runde. Sud-africanul acum în vârstă de 42 de ani a închis ziua la 65, după o rundă cu opt birdies, şi a rezistat atacurilor lansate de nord-irlandezii Darren Clarke şi Michael Hoey, dar şi în faţa celor ale compatrioţilor Branden Grace şi Darren Fichardt. Acel succes era cel de-al 37-lea din carieră.

“Tocmai împlinisem 40 de ani, când am câştigat în 2009 şi întotdeauna am fost de părere că victoria aceea de la East London mi-a redat încrederea în carieră. Mi-a plăcut să încep de fiecare dată sezonul în Openul Africii şi sper ca şi ediţia de anul acesta a Openului să mă facă să revin la forma din trecut. Orice jucător de golf îşi doreşte să câştige. Pentru a avea succes, trebuie să câştigi. Mi-ar plăcea să-mi intru rapid în formă, în 2012 şi sper să fiu de partea învingătorului, după ultimul putt.”

Partea internaţională a Circuitului European va fi reprezentantă la East London de cosmopolita adunare din care fac parte primii 20 de clasaţi în ierarhia câştigurilor din Circuitului European Challenge 2011 şi cei 30 de absolvenţi ai Şcolii de Calificare. Cu toţii îşi vor dori o intrare cât mai rapidă în lumea bună a elitei golfului mondial.

Ca de obicei, majoritatea va fi constituită de jucătorii gazdă. Se remarcă aici ocupantul locului întâi la final de sezon 2011 în clasamentul câştigurilor din Circuitul Sunshine, Garth Mulroy, fostul câştigător al Openului Africii de Sud, James Kingston şi învingătorul din Open de España, Thomas Aiken, dar şi Shaun Norris, cel care a câştigat ediţia inaugurală a Openului Africii, în 2008, şi care a revenit în clubul select al învingătorilor, cu ocazia Mastersului Nashua 2011.

Mulroy câştiga primul său titlu în Circuitul European, în noiembrie trecut, la Campionatul Alfred Dunhill. Golferul în vârstă de 33 de ani se va întoarce la East London pentru prima dată după clasarea la egalitate pe locul 28, din 2009.

“Aştept un turneu aprig disputat. Se prea poate ca băieţii să-şi fi luat liber de Sărbători, dar puteţi paria pe ultimul vostru bănuţ că în prima săptămână din ianuarie cu toţii vor fi din nou pregătiţi pentru turneu. Evident, Louis şi Goose sunt favoriţii, însă dacă vă uitaţi cu atenţia pe lista de start, veţi găsi acolo foarte multe nume ale unor jucători care au câştigat în Circuitul Sunshine şi care acum caută să iasă în Circuitul European.

George Coetzee, Jbe’ Kruger şi Jaco van Zyl au avut rezultate foarte bune în Europa, anul trecut. Cu toţii vor dori acum să câştige prim lor titlu. Warren Abery, Branden Grace şi Alex Haindl au drept de participare limitat în turneele din Europa, aşa că vor dori să profite de această ocazie. Cu toţii au mai câştigat pe terenuri amplasate pe ţărm, aşa că-şi vor dori şi ei victoria.

Să nu-i uităm pe Jean Hugo şi Titch Moore. Jean a avut un sezon excepţional în Africa de Sud şi a ratat de puţin obţinerea dreptului de joc în Circuitul European. Titch a fost nevoit să stea pe margine mai mult timp, din cauza unei accidentări, aşa că amândoi vor fi foarte motivaţi în această săptămână.”

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.