WRC

Loeb, a sasea victorie la Monte-Carlo

Absent in ultimii trei ani din calendarul Campionatului Mondial (WRC), prestigiosul Raliu Monte-Carlo si-a facut o revenire de gala la a 80-a editie. Ocutplul campion mondial Sebastien Loeb a marcat momentul cu o noua victorie de colectie, a sasea in Principat pentru senzationalul alsacian. Loeb s-a impus in noua probe speciale, obtinand a sasea victorie la Monte-Carlo dupa cele din 2003, 2004, 2005, 2007 si 2006.

WORLD RALLY CAR
(cc) photo credit: Gerard Reyes

Suspansul in privinta castigatorului s-a risipit dupa a patra din cele 18 probe speciale programate, mai precis dupa ce finlandezul Jari-Matti Latvala a pierdut controlul pe gheata intr-un viraj de dreapta si s-a rasturnat cu modelul sau Ford Fiesta.

Cu trei speciale castigate din patru posibile in prima zi, Loeb se instala pe prima pozitie cu un avans de peste un minut in fata spaniolului Daniel Sordo (Mini Cooper) si a norvegianului Petter Solberg (Ford Fiesta).

Duelul celor doi pentru pozitia secunda avea sa tina de altfel capul de afis in urmatoarele zile ale raliului.

Sordo avea sa aduca in ziua secunda prima victorie intr-o speciala pentru Mini in acest an, pentru ca dupa zece probe disputate spaniolul sa-si consolideze locul al doilea la general.

Solberg a inceput in forta ziua a treia si i-a luat 13 secunde ibericului intr-o speciala, insa agoniseala fostului campion mondial a fost zadarnicita de o pana pe stanga fata in a 12-a speciala.

Ziua a treia a stat sub semnul revenirii in prim-plan a finlandezului Mikko Hirvonen. Venit la Citroen in pozitia de locotenent al lui Loeb, dupa ce ani la randul s-a luptat cu francezul pentru titlul mondial, Hirvonen si-a intrat mai greu in ritm.

Finlandezul a erupt insa pe specialele 12, 13 si 14, pe care le-a castigat in fata lui Loeb si Solberg, revenind astfel pe pozitia a patra la general.

In tentativa de a se apropia de Sordo, Solberg a mers la limita in probele de sambata, reusind trei timpi etalon la rand, incluzand aici si cele doua treceri peste legendarul Col du Turini.

In fine, Cezarul a incheiat raliul in glorie. Loeb s-a impus, duminica, in power stage-ul de la Monte-Carlo in fata lui Hirvonen si Evgeny Novikov, un rus care a incheiat in cele din urma pe cinci la general.

Al saselea in ierarhia finala a fost veteranul francez Francois Delecour, care a concurat pe un model Ford Fiesta cu insemenele Visit Romania.

La finalul raliului au ajuns 54 de echipaje din cele 82 aliniate la start. Printre acestea s-a numarat si echipajul Napoca Rally format din Marco Tempestini si Dorin Pulpea. Cei doi s-au clasat pe locul 31 la peste o ora in spatele invingatorului.

Pentru rezultatele finale ale Raliului Monte-Carlo apasati aici.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza