Turul Spaniei

Prezentarea Turului Spaniei 2012

Organizatorii Turului Spaniei au anuntat oficial, miercuri, traseul editiei cu numarul 67, una care se va desfasura exclusiv in jumatatea nordica a Peninsulei Iberice si care propune nu mai putin de zece finaluri de etapa in urcare. Finalul de la Madrid va fi cel mai sudic punct atins de Vuelta in 2012.

Vuelta a Antioquia 2011

Mai devreme ca niciodata startul cursei este programat pe 18 august la Pamplona, unde rutierii se vor intrece intr-o prima etapa contratimp pe echipe.

In prima saptamana rutierii vor traversa pentru al doilea an consecutiv Tara Bascilor, iar prima sosire la altitudine este programata in chiar a treia etapa Eibar (Arrate).

O zi mai tarziu, in etapa a 4-a, cursa va ajunge in statiunea de schi Valdezcaray, unde este programat al doilea duel la inaltime.

Vuelta propune in etapa a 7-a un final pe circuitul de curse Motorland Aragon, dupa ce in trecut Turul Frantei a ajuns pe traseul de Formula 1 de la Spa-Francorchamps, iar Turul Italiei a avut programat un final de etapa pe traseul toscan de la Mugello.

Prima saptamana de cursa se va incheia abrupt, cu etapa in catarare la Andorra – Colla de la Gallina, pentru ca o zi mai tarziu caravana ciclista sa ajunga pe tarmul Mediteranei la Barcelona.

Finalul etapei din capitala Cataluniei va fi identic cu cel din Turul Frantei 2009, cand norvegianul Thos Hushovd s-a impus pe strazile metropolei iberice.

Caravana ciclista va reveni in vestul Spaniei in prima zi de pauza programata la 27 august, intrecerea urmand a se relua cu etapa a 10-a intre Ponteareas si Sanxenx0.

Dupa aceasta mansa urmeaza la Pontevedra primul si de altfel singurul contratimp individual din cursa, lungimea traseului propus fiind de 40 de borne.

A doua saptamana mai propune si patru finaluri in catarare, la Mirador de Ezaro in Galicia, la Los Ancares, pe celebra Lagos de Covadonga si la Pajares pe Cuitu Negro, unde Turul Spaniei va ajunge in premiera.

Ultima parte a cursei va incepe in forta cu un final pe o ascensiune de categoria a doua la Fuente De, dupa rutierii cu aspiratii la victoria generala isi vor regla ultimele conturi pe Bola del Mundo, catarare aspra din apropierea Madridului.

Finalul va fi conform traditiei in capitala Madrid pe 9 septembrie dupa ce rutierii vor fi acoperit 3.281 kilometri.

La prezentarea traseului Turului Spaniei din 2012 au participat si mai multi rutieri de seama, printre acestia Juan Jose Cobo Acebo – castigatorul din 2011, Denis Menchov – dublu invingator in 2005 si 2007, Samuel Sanchez – campion olimpic la Beijing in 2008, David Moncoutie – de patru consecutiv cel mai bun catarator in Vuelta intre 2008 si 2011, dar si fostii castigatori ai Turului Frantei Miguel Indurain si Carlos Sastre.

Vedeti mai jos cum arata traseul Turului Spaniei 2012:

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza