Menu
0 Comments

Suedezii au inventat Biserica File Sharing-ului

Dupa Partidul Piratilor, care a obtinut 7 procente din preferintele electoratului la alegerile pentru Parlamentul European din 2009, Suedia revine in prim plan cu o noua grozavie in materie de Internet.

Our computers II

(cc) photo credit: Pablo Ruiz Múzquiz

Biserica Kopimista, o religie nou aparuta ai carei adepti au drept crez impartirea libera pe internet a informatiei, a fost oficial recunoscuta de guvernul de la Stockholm.

In filozofia kopimistilor toata informatia existenta in mediul online este considerata sacra, iar valoarea acesteia creste pe masura ce este impartita cu ceilalti utilizatori de PC-uri.

Cu alte cuvinte, pentru a intelege mai bine fenomenul, este ca si cum utilizatorii celebrelor hub-uri de file sharing din care au explodat ca amploare in anii 2000 si-ar fi unit fortele intr-un fel de organizatie, care in cazul Suediei se numeste chiar Biserica.

Revenind la kopimistii suedezi, acestia considera celebrele prescurtari CTRL+C si CTRL+V, care in limbaj de PC sunt comenzile pentru a copia si a lipi fisiere, drept simboluri sacre.

Religia Kopimista este a doua forma de aparare a libertatii informatiilor pe internet care se ridica din Suedia, dupa ce Partidul Piratilor, format in 2006, a ajuns in doar trei ani sa obtina 7% din voturile alegatorilor suedezi.

Acestia isi propun programe de reformare a copyright-ului si legi clare pentru protejarea dreptului de acces la informatiile online.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.