Cum sa instalezi sistemul de operare Android pe laptop sau netbook

Blackview Crown

Cunoscut in intreaga lume de utilizatorii smartphone-urilor si extrem de indragit pentru simplitatea, eficienta si mai ales galeria insemnata de aplicatii, sistemul de operare Android poate fi utilizat de acum inainte si pe netbookuri sau laptopuri.

Dezvoltatorii de la Google au lansat recent varianta RC1 a sistemului Android-x86-4.0, care poate fi descarcata de aici. Pentru netbookul folosit in test am ales varianta android-x86-4.0-RC1-eeepc.iso

In continuare ne vom folosi de unealta Unetbootin pentru a scrie imaginea .iso pe un flash USB. Avantajul Unetbootin este dat de folosirea acestuia pe toate cele trei mari sisteme de operare: Windows, Mac si Linux.

Dupa ce a fost instalata de aici varianta de Unetbootin corespunzatoare sistemului vostru de operare, se deschide aplicatia, este selectata optiunea de incarcare a fisierului .iso existent pe hard disk si se incepe procesul de copiere.

Acesta nu dureaza mai mult de cateva minute, dupa care trecem la etapa testarii/instalarii propriu-zise a sistemului de operare Android-x86 pe netbook sau laptop.

Pentru testul pe care il voi prezenta mai jos am ales un netbook Hannspree cu 1 GB Ram si procesor Intel Atom de 1.6 Ghz.

 1. Deschidem netbookul si intram in setari la BIOS, unde alegem sa plece la urmatorul restart de pe flash-ul USB.
 2. Alegem sa ruleze sistemul Android-x86 in modul LIVE fara instalare
 3. Odata intrati in sistem observam ca acesta pastreaza filozofia unui sistem de operare realizat pentru smartphone si tablete, dar care poate fi folosit foarte usor cu mouse si tastatura.
 4. Pe langa aplicatiile default putem instala tot ce dorim din Android Market la fel ca la un smartphone.
 5. Cum sistemul nu are buton de oprire trebuie sa instalam din Market una dintre aplicatiile de Shutdown pentru a putea opri sistemul fara clasica si destul de brutala apasare de buton.

In concluzie, sistemul de operare Android-x86 versiunea 4.0 reprezinta o adevarata provocare pentru cei care doresc sa incerce Android dincolo de propriul smartphone.

Cum cei de la Google mai degraba au esuat cu propriul OS, exista sanse mari sa patrunda in competitia desktop-urilor tocmai cu acest Android-x86, mizand pe expansiunea pe care a avut-o acesta in randul posesorilor de ‘telefoane destepte’.

photo credit: Sebastian Michalke

6 years ago

5 Comments

  1. Salut. La mine cand am testat pe un netbook Hannspree reteaua WiFi a functionat fara probleme inca din Live Mode. Sa ne lasi aici o vorba despre cum a decurs instalarea.

   1. cand se umbla la bios nu se schimba absolut nimik la UEFI LEGACY ok? si numai modul de boot de pe stick ul de memorie ….?????

    1. Da,exact. Setezi BIOS-ul sa booteze de pe stick si asta e tot. La restart trebuie sa intre Android OS in meniul de live boot.

 1. Imi place sa testez diferite sisteme de operare in virtual box. Ultima data am testat o distributie neoficiala de Chrome OS care pare un hibrid intre Android si Ubuntu, insa pana acum cel mai multumit sunt de Arch Linux care desi uneori imi da batai de cap, este foarte rapid. Instalarea nu am facut-o eu pentru ca este greoaie, se instaleaza pe pachete, e durere de cap. Am avut bafta sa primesc un SSD cu Arch-ul gata instalat. Au trecut cam 2 ani de cand lucrez pe el, si cred ca inca 2 ani de cand a fost instalat prima data pe SSD si n-a picat niciodata ca windows-ul. Mai apar probleme de compatibilitate la unele aplicatii dupa ce dau update dar le rezolv printr-o cautare pe google.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza