Menu
0 Comments

Ubuntu a lansat o versiune pentru Android. Vedeti cum functioneaza

Mark Shuttleworth, omul care sustine compania Canonical si care detine sistemul de operare Ubuntu, anunta in 2011 ca in urmatorii patru ani isi propune sa ajunga la 200 de milioane de utilizatori. Multi au privit indrazneata tinta ca pe una utopica, insa parintele Ubuntu stia pe ce se bazeaza.

Dupa ce incepand cu versiunea 11.04 a schimbat conceptul propriului OS, renuntand la clasica interfata GNOME pentru a promova Unity cu riscul pierderii unor utilizatori, Stuttleworth ne arata ca a gandit miscarea cu bataie lunga.

Inca de la inceput Unity a fost privita ca o varianta mai apropiata de tablete si chiar smartphone-uri, decat de una potrivita pentru mediul de lucru al desktop-urilor.

Insa Shuttleworth stia ce stia, iar la finalul anului 2011 anunta lansarea Ubuntu TV, un concept indraznet care aducea Canonical in competitia deschisa de pe piata Smart TV-urilor.

Al doilea pas a fost facut chiar in urma cu o zi, la 21 februarie, cand a fost anuntata o versiune Ubuntu pentru sistemul de operare mobil Android.

Potrivit specificatiilor tehnice, Ubuntu pentru Android necesita un procesor dual-core de minim 1GHz, cel putin 2 GB spatiu de stocare pe disk si 512 MB RAM.

Avantajul major al celor doua este dat de folosirea aceluiasi Kernel Linux. Astfel, poti avea Ubuntu pe orice PC doresti fara a mai fi nevoit sa-l instalezi pe fiecare unitate in parte.

Tot ce trebuie sa faci este sa-ti instalezi Ubuntu pe telefonul tau cu sistem Android si apoi sa-l conectezi pe acesta la un monitor ca in exemplul de mai jos:

Ubuntu pentru Android foloseste Unity alaturi de care te poti bucura de o paleta complexa de aplicatii: Chromium pentru web browse, suita Google Docs, Calendar, GMail, Mozilla Thunderbird, VLC, Gwibber pentru retelele de social media.

Intrarea Ubuntu pe piata smartphone-urilor alaturi de Android este doar primul pe care Canonical il face in aceasta directie. Miscarea lui Shuttleworth este cu bataie lunga si in acest caz, investitorul sud-african intentionand ca in viitorul apropiat sa lanseze si proiectul Ubuntu Phone.

Cum in 2012 este deja anuntata prima tableta pe Linux, nu trebuie sa mire pe nimeni daca Ubuntu se va alatura cat de curand si acestei initiative.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza