Menu
0 Comments

Se compromite USL prin intrarea la guvernare?

Opozitia a castigat meciul cu puterea gazduit de arena Parlamentului si guvernul Ungureanu a fost debarcat dupa numai 78 de zile de la investire. Victor Ponta, singurul nume propus pentru a forma noul guvern, a fost si solutia agreata de presedintele Basescu, iar PDL a anuntat ca trece in opozitie. Multe schimbari rapide pe scena politica romaneasca, insa ramane de vazut cine va avea de castigat la marele meci al scrutinului din toamna.

Traian Basescu
(cc) photo credit: Zeulodin

 Aveau nevoie de 231 de voturi pentru a demite guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, dar s-au pricopsit cu 235 de voturi, semn ca si unii membri ai de acum fostei puteri au votat pentru schimbare.

USL a obtinut ce si-a propus primind ca bonus numirea lui Ponta ca prim-ministru desemnat, investirea din Parlament fiind o chestiune de formalitate in noul context al esicherului politic.

De acum mingea se afla in terenul Uniunii Social Liberale, cea care si-a construit intregul discurs al ultimilor ani pe argumentul alternativei la guvernarea PDL+UNPR+UDMR+minoritati.

Politica este insa un sport periculos, care se joaca aparent in limitele regulamentului, dar cu faulturi ascunse si adesea ramase nepedpsite, de aici si suspiciunea pe deplin legitima ca PDL si Basescu ar juca la cacealma.

Una dintre ipoteze este ca fosta guvernare a cedat deliberat puterea din doua considerente. Mai intai putem asista practic la o autoremaniere in bloc, la un fel de trecere in umbra pana in toamna, atunci cand masele de votanti vor fi uitat o mare parte a relelor produse in ultimii ani, iar actuala putere ar fi terfelita si compromisa de propria incapacitate de a produce schimbarea.

Atunci am putea vedea intrat in lupta electorala un PDL ‘rebranduit’, cu o cromatica schimbata si oameni noi in posturile cheie. Ceva foarte asemanator guvernului Ungureanu, scos in fata pentru a-l face uitat pe Boc. Sa fi fost intamplatoare afirmatia lui Sever Voinescu ca PDL are o buna oportunitate pentru a se moderniza ?!

De ce sa nu-si fi luat pana la urma fostul partid de guvernamant o pauza pentru a-si strange randurile sau a se organiza in vederea asaltului electoral din iunie si noiembrie. Aceasta ar fi o prima ipoteza.

A doua este strans legata de prima si vizeaza USL, alternativa la guvernare a celor care au avut puterea pana acum, care s-a inhamat la sase luni extrem de grele si periculoase in perspectiva viitorului.

Spun periculoase pentru ca intreaga imagine si constructie programatica a USL poate fi compromisa in aceste luni ramase pana la organizarea algerilor parlamentare. Motivul este unul cat se poate de simplu.

Oamenii vor solutii si le vor cat se poate de repede, fie ca vorbim de pensii, salarii, locuri de munca, cadru fiscal propice pentru dezvoltarea micilor afaceri etc.

Timpul nu are rabdare cu USL si nu lucreaza in favoarea aliantei dintre Ponta, Antonescu si Constantin. Pana la urma asistam la un joc de sah intre cele doua forte inversate, puterea si opozitia aflate azi pe pozitii diametral opuse fata de cum erau ieri.

Succesul sau decaderea USL depinde in mare masura de modul in care vor reusi sa seduca masele prin masuri eficiente, care sa pregateasca eventual terenul pentru marea guvernare de dupa noiembrie 2012 incolo. Este pana la urma daca vreti un fel de incalzire sau test practic pentru social-liberali.

De cealalta parte, PDL ramane in expectativa cu ai lor progresisti de la UNPR si minoritari de la UDMR, gata sa se arunce intr-o noua formula de guvernare. In sport exista expresia ca jocul greseala adversarului asteapta, iar seninatatea lui Basescu de la numirea lui Ponta ca prim-ministru desemnat si cuvintele de adio rostite de Ungureanu (“inca nu mi-am spus ultimul cuvant”) lasa deschisa o portita pentru verificarea uneia dintre ipotezele prezentate mai mult.

Pericolele la care s-a expus USL prin acceptarea guvernarii puteau fi evitate prin organizarea de alegeri anticipate, acum, si preluarea puterii de la zero.

Altfel suntem in situatia unei echipe preluate pe final de campionat de un antrenor interimar, al carui viitor pe banca tehnica a acelei echipe depinde de rezultatele obtinute pe termen scurt. Vedeti Di Matteo la Chelsea sau Stoichita la Steaua.

Tags: , , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza