Menu
0 Comments

Ubuntu preinstalat pe trei modele noi de notebook-uri

Din ce in ce mai multi producatori de notebook intra pe piata de profil cu suport pentru Linux, iar cum Ubuntu se afla in topul preferintelor utilizatorilor acestei nisei, sistemul de operare al companiei Canonical se regaseste pe tot mai multe modele.

System 76, divizia de hardware sales a companiei Canonical, cea care produce si sustine financiar proiectul Ubuntu, a scos recent pe piata din Statele Unite doua noi modele cu Ubuntu preinstalat.

Primul dintre acestea este modelul Lemur Ultra cu dislapy de 14.1 inch, un laptop ultraportabil conform definitiei, care cantareste doar 2 kilograme. Sustinut de un procesor Intel Core i5 de a doua generatie, Lemur Ultra poate fi upgradat cu un Intel Core i7 pentru doar 115 dolari in plus fata de pretul initial de achizitie.

Display-ul LED cu rezolutie 720p HD are la baza o placa grafica Intel HD 3000, iar printre periferice se numara o camera web de 1.3 pixeli, un touchpad multi touch si un microfon.

Memoria RAM totala este de 4GB DDR3, dar aceasta poate fi upgradata pana la un total de 16 GB, hard disk-ul suporta intrari SATA II sau III, iar placa wireless este un model Intel Centrino 802.11 b/g/n.

Lemur Ultra notebook vine cu Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelor pe 64 bit preinstalat si cu cei 5 GB spatiu de stocare online pe clientul de casa Ubuntu One.

Pretul de achizitie pe piata computerelor din Statele Unite porneste de la 689 de dolari.

Al doilea model propus de cei de la System 76 este un Pangolin Performance, un laptop cu display de 15.6 inch, sensibil mai greu decat cel prezentat anterior, insa cu aceleasi componente hardware. Pretul acestuia incepe de la 699 de dolari.

Un al treilea model cu Ubuntu preinstalat este Verix 2.5 de la ZaReason. Spre deosebire de de exemplele de mai sus, Verix 2.5 propune un procesor Intel i3 de 2.3 GHz, cu alternativa de upgrade la un i5 sau chiar i7.

Memoria RAM standard este de 4GB DDR3, iar capacitatea hard disk-ului este de 250 GB la 5400 RPM. Nvidia GTX 580M este placa video cu memorie proprie de 2GB.

Un plus la acest model il constituie display-ul Full HD 1920 cu 1080 pixeli, dar si camera web de 3.0 megapixeli.

In afara de Ubuntu 11.10, Verix 2.5 mai suporta Debian 6, Linux Mint 12 si Fedora 16.

Desi majoritatea notebook-urilor existente pe piata in prezent pot suporta sisteme de operare, modelele preinstalate ofera garantia functionarii optime a computerului in sistemul Linux dorit.

Astfel de exemple exista si in Romania, modelele cu cea mai buna expunere pentru Linux fiind cele Dell, dar nu inseamna ca pe un Toshiba, HP, Acer sau Asus nu poate fi rulat fara probleme sistemul Ubuntu.

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza