Menu
0 Comments

Zorin OS 6 Core a fost lansat cu un nou desktop

ZorinOS Desktop

Ramanem in zona lansarilor de distributii Linux si prezentam Zorin OS 6 Core, ultima versiune a sistemului bazat pe Ubuntu, dar care se doreste a fi o clona a Windows 7.

Disparitia desktop-ului Gnome 2 din peisaj si trecerea celor de la Canonical exclusiv pe Unity a ridicat o intrebare vis-a-vis de viitorul sistemului de operare Zorin.

Pentru inceput dezvoltatorii Zorin au iesit pe piata cu varianta Lite 6. Bazata pe Lubuntu 11.10 aceasta versiune a fost realizata pe suportul desktop LXDE si se adreseaza in special utilizatorilor de Windows cu sisteme mai vechi si mai slabe.

De la aparitia Zorin OS 6 Lite si pana in momentul lansarii versiunii Zorin OS 6 Core au trecut aproape trei luni, timp in care cei de la Canonical au lansat oficial Ubuntu 12.04 LTS, iar Clem a oferit recent utilizatorilor sai varianta RC a Linux Mint 13 despre care am scris intr-un material anterior.

Dupa cum anunta si blogul oficial Zorin, noul Core 6 aduce in prim plan un nou desktop, denumit Zorin Desktop, care in realitate este cunoscutul Awn Window Navigator.

Astfel cei de la Zorin ofera propria alternativa pentru Unity, Gnome Shell, MATE sau Cinnamon, si continua linia de atragere a utilizatorilor de Windows printr-un sistem cat mai apropiat ca design si comportament de cel creat de Microsoft.

Dupa cum putem observa si in imaginea de mai jos panelul Zorin OS 6 Core seamana foarte mult cu cel de Windows 7, la fel ca si GnoMenu de unde pot fi lansate aplicatiile si gestionat sistemul.

La fel ca si versiunile precedente de Zorin si Core 6 ofera inca din stadiul de proba posibilitatea testarii efectelor video Compiz.

Aplicatii default oferite de Zorin 6 Core:

  • Google Chrome
  • Mozilla Thunderbird
  • Libre Office full
  • Empathy Instant Messaging
  • Rhythmbox Music Player
  • VLC
  • GIMP Image Editor
  • Shotwell Photo Manager

In concluzie, Zorin OS 6 Core este un sistem bazat pe Ubuntu 12.04 si prin urmare ofera suport tehnic pe termen lung (LTS), urmand a primi actualizari in urmatorii cinci ani.

Pentru utilizatorii de Windows 7 care doresc sa faca trecerea pe Linux acest Zorin OS poate fi privit ca o prima etapa de acomodare cu filozofia open source.

Download: descarcati Zorin OS 6 Core de aici.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza