Menu
0 Comments

Legitimarea absenteismului ca stil de viata

Dupa 18 ani de stat prin scoala imi dau seama ca n-am studiat ce, cat si cum trebuie. Daca absentam si eu motivat, ca altii, probabil ca acum stiam ”sa vorbeste romaneste” si eram plin de tot felul de ”succesuri”.

Altfel numai de bine. Sa traim bine intr-o tara unde minoritatea anuleaza decizia majoritatii, iar absenteismul a fost legitimat ca noua doctrina politica. Romania e o tara frumoasa, pacat insa ca e locuita…de unii.

E aproape ilogic sa admiti ca o parte a populatiei, care deliberat nu a luat parte la un joc democratic, fie el numit si referendum, exprima vocea majoritatii si anuleaza practic actiunea celor care au inteles sa-si exercite un drept dintre cele putine pe care le avem.

Nu votezi, nu existi in opinia mea. Ce prag, ce cvorum? Acestea sunt chichite avocatesti, de factura juridica si care fac parte din subterana politicii.

In realitate lucrurile sunt foarte simple. Vointa celor care s-au prezentat la urne trebuie luata in calcul si nimic mai mult. Cei care nu s-au prezentat reprezinta cantitatea neglijabila a societatii in materie de cultura politica.

Absenta unei culturi politice adecvate in randul cetatenilor si imixtiunea europeana au deturnat practic esenta acestui referendum pentru demiterea presedintelui.

S-a vorbit cumva despre procentele votului la cele doua raspunsuri: DA si NU? Evident ca nu. Se stia dinainte ca majoritatea covarsitoare va alege DA, iar introducerea unui cvorum total aberant nu a facut decat denatureze referendumul de la adevarata lui esenta.

Toate acestea pe fondul acreditarii unei idei total false, si anume ca cei care nu s-au prezentat la urne de fapt s-au exprimat tacit pentru una dintre cele doua variante de raspuns. Reiau pe scurt: nu votezi, nu existi!

Nu mai vorbim ca listele electorale erau totale ne-updatate si ca printre votanti s-au regasit multi decedati, disparuti etc. Nu mai suntem de mult peste 18 milioane cu drept de vot. Apropo, cifrele oficiale de la acel mult trambitat recensamant cand le aflam?

Chiar si asa, o cifra fie ea si de 46.1 % cat a estimat BEC pentru inchiderea urnelor la ora 23 este mai mult decât lăudabilă dacă ținem cont de contextul calendaristic și climatologic.

Revenind la absenteism sub toate formele sale, cred ca suntem campioni la ignoranță. De câte ori nu am asistat pe stradă la diverse acte anti-sociale și am intors capul vazandu-ne de drum? De cate ori nu am legitimat lideri politici iresponsabili si populisti doar de dragul ca se identificau cu apucaturile noastre ?

Absenteismul ca stil de viata caracterizeaza realitatea politica si sociala a romanilor in ultimii 22 de ani. Si daca am ajuns unde am ajuns sa nu ne plangem. Din cauza absenteismului civic nu avem sosele decente, nu avem locuri de munca, nu traim asa cum ar trebui sa traiasca un european adevarat, nu avem spiritul cetatenesc necesar punerii piciorului in prag atunci cand e cazul.

Democratia inseamna domnia majoritatii si nu dictatura minoritatii domnilor!

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza