Menu
0 Comments

Gazeta de Sud adopta modelul paywall. Platesti pentru continutul online

Cu alte cuvinte, plăteşti că să citeşti conţinutul variantei electronice a cotidianului local din zona Craiovei şi a Olteniei în general.

Oficialii Gazetei de Sud au introdus un sistem de abonament lunar de 2 euro pentru acces liber la toate articolele variantei online a cotidianului, altfel cititorii având posibilitatea de a accesa doar 15 articole.

Modelul nu este unul nou pentru presa online din Romania, publicatii precum Ziarul Financiar sau Dilema Veche punand deja in practica asa numitul sistem paywall, care in esenta copiaza sistemul pay per view folosit de marile televiziuni din afara.

Paywall este de asemenea regasit la publicatii cu notorietate precum New York Times, Le Monde, The Economist, Le Figaro sau La Gazzetta dello Sport si nu reprezinta altceva decat o forma alternativa de finantare a respectivelor publicatii, alta decat publicitatea online care poate creste sau scade in functie de contextul economic global.

Paywall poate fi privit si ca o forma de abonament online sau, cu alte cuvinte, modalitatea prin care cititorii rasplatesc munca celor care scriu pentru ei.

Cititi aici explicatia celor de la Gazeta de Sud pentru introducerea sistemului de articole cu plata. In mare parte ei au dreptate, numai ca publicul roman nu este pregatit sa plateasca pentru continut online.

O data pentru ca nu avem o cultura in acest sens si la noi inca se poarta lucrurile moca de orice fel ar fi, de la online si pana la concerte. A doua oara pentru ca intotdeauna se vor gasi altii care sa puna la dispozitie continut editorial la liber.

In Bucuresti spre exemplu a existat exemplul Compact, un ziar gratuit distribuit la metrou. Pai era bataie pe cine sa prinda un exemplar si asta in primul rand pentru ca era gratuit. In cele din urma nu s-a mai putut finanta doar din publicitate si a disparut, dar era un ziar foarte practic si usor de citit, creat special pentru cititorul aflat in miscare, pe fuga si care trebuia sa preia informatia din mers.

Cu timpul insa, urmand tendinta globala, daca va exista ea, este posibil sa se ajunga la paywall la scara extinsa si atunci vom avea un public poate mai responsabil cand vine vorba de postat mesaje injurioase asa cum este plin internetul de la noi.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.