Menu
0 Comments

Viitorul GNOME pus sub semnul intrebarii in lumea Linux

Unul dintre dezvoltatorii GNOME vorbeste aici despre viitorul incert al celui mai popular mediu desktop folosit la scara mare de majoritatea sistemelor de operare Linux.

Nu trebuie sa ne mire ca s-a ajuns in punctul in care se vorbeste despre GNOME la trecut. Personal am deschis ochii pe Ubuntu in 2007, mai precis pe versiunea 7.04, care evident avea ca interfata desktop acel mult indragit desktop cu doua paneluri.

Pasionatii de KDE, Xfce sau alte medii desktop s-ar putea supara, dar GNOME s-a confundat de-a lungul timpului cu Linux pe partea sistemelor de operare. Cifrele si reactiile utilizatorilor vorbesc de la sine.

Decaderea GNOME a inceput practic dupa renuntarea la versiunea 2.x si adoptarea controversatului GNOME Shell si mai ales dupa ce Canonical a implementat pentru Ubuntu propriul desktop numit Unity.

A urmat Linux Mint care si-a creat propriul desktop numit Cinnamon, dezvoltand in paralel si un fork rezultat din GNOME 2.x. Este vorba de MATE care se comporta si arata ca vechiul GNOME, dar care este construit pe arhitectura noului GNOME.

GNOME Shell in varianta lui cea mai noua se regaseste ca mediu desktop default pe sistemele Fedora, Linux Deepin si alte distributii, dar absenta de pe Ubuntu si Linux Mint, cele mai indragite si folosite sisteme, a tras mult inapoi celebrul mediul grafic.

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza