Turul Spaniei

Contador a revenit în vârful piramidei după Turul Spaniei 2012

Turul Spaniei 2012 a fost de departe unul dintre cele mai disputate şi spectaculoase Mari Tururi din ultimii ani. Cele peste zece finaluri în căţărare, traseul ales pe sprânceană în jumătatea de nord a peninsulei iberice şi bătălia formidabilă dusă de Joaquin Rodriguez, Alejandro Valverde şi Alberto Contador au oferit trei săptămâni de povestit nepoţilor. Cu alte cuvinte ciclismul şi-a recăpătat imaginea de sport spectaculos după un Tur al Franţei anost.

Dincolo de toate acestea, luaţi de valul luptelor la baioentă date de Purito şi Alberto, ştirea despre suspendarea pe viaţa a lui Lance Armstrong din sport a trecut aşa ca un şuierat de vânt pe la ureche.

Încolţit de foştii săi coechipieri Floyd Landis şi Tyler Hamilton, care au povestit cu lux de amănunte cum a ridicat dopajul în ciclism la rang de perfecţiune, Lance Armstrong a refuzat să-şi mai apere cauza şi astfel a legitimat întreg rechizitoriul acuzaţiilor aduse de USADA.

Evident că Lance nu va recunoaşte poate niciodată că a stat cu mâna până la cot înfiptă în borcanul cu miere, al cărui gust de EPO l-a făcut să triumfe în şapte Tururi ale Franţei la rând. Importantă rămâne însă imaginea acelui titan, un fel de zeu al ciclismului, a invincibilului Lance, care de fapt s-a dovedit că era doar un mare balon de săpun umflat cu substanţe interzise.

Cele şapte Tururi ale Franţei vor fi declarate vacante, o întreagă perioadă fiind practic ştearsă din analele ciclismului. Dar ciclismul este un sport regenerativ şi, într-un moment de o asemenea încordare şi decădere a unui erou aproape mistic, din propria cenuşă s-a ridicat un altul.

Suspendat doi ani, dar în realitate doar şase luni efectiv, Alberto Contador a revenit în prim plan mult mai uman decât cel care zburda în Turul Italiei 2011. Intrat în luptă pentru a-i salva pielea lui Bjarne Riis şi a menţine echipa Saxo Bank în elita plutonului, dar şi pentru a demonstra tuturor că nu şi-a spus încă ultimul cuvânt, Contador s-a luptat ca un leu pentru tricoul roşu.

Fără a mai pune pe şosea explozia fantastică din anii trecuţi, Contador a pierdut clar lupta cu Rodriguez în primele două săptămâni de cursă, când câţărările scurte au favorizat stilul liderului de la Katiuşa.

Au urmat marile căţărări din munţi şi trei zile la rând Contador nu a izbutit să-l desprindă pe Purito. Devenise aproape un deja vu cu Alberto ţopâind în alb pe lângă un Purito ce părea deţinătorul impenetrabil al tricoului roşu.

Ultima zi de pauză a basculat însă scorul în favoarea lui Alberto. Un viral cu echipa Saxo Bank la antrenament a făcut înconjurul planetei ciclism, toată lumea mergând cu gândul la o bătălie epocală pe Bola del Mundo.

Dar Turul Spaniei 2012 avea să se decidă imediat după ziua de pauză la Fuente De, localitate care va rămâne în istorie pentru atacul fabulos dat de Contador.

Cel supranumit Pistolarul a plecat din grupul favoriţilor cu mai bine de 50 de kilometri înaintea finalului şi a câştigat prima sa etapă după revenirea în ciclism. Rodriguez a rămas prizonierul propriei neputinţei şi a pierdut tricoul roşu fără drept de apel.

Imaginea cu Alberto Contador pe podiumul de la Madrid indicând cifra şapte a Marilor Tururi câştigate a închis un Tur al Spaniei de excepţie. Cel puţin pentru moment un titan a fost coborât de pe piedestal şi un altul a revenit în vârful piramidei.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza