Diverse

Marica, decisiv pentru România la Tallinn

Înfrângerea din amicalul de august cu Slovenia ne-a dar fiori rece în perspectiva meciului cu Estonia, primul din campania de calificare la Cupa Mondială din Brazilia 2014. Colac peste pupăză, cum se spune, înaintea meciului de la Tallinn FIFA a dat publicității ultima actualizare a clasamentului sponsorizat de o celebră băutură carbogazoasă unde, surpriză, Estonia era cu două locuri peste România.

La fața locului pe dreptunghiul verde Estonia a fost exact formația care ne așteptam să fie, extrem de limitată și nici pe departe sperietoarea care i-a făcut pe unii să prezică apocalipsa pentru Pițurcă și ai lui.

România a pus stăpânire pe joc încă de la primul fluier al unui sârb venit și prin Liga 1 să împartă la un moment dat dreptatea. Dar chiar și așa prima ocazie le-a aparținut gazdelor. O ocazie venită mai mult din entuziasm. Oper și-a asumat șutul în minutul 8 și nu a tras deloc rău.

Am replicat prin Tănase în minutul 11. Șut din demivole din centrarea lui Bourceanu la colțul terenului. Faza a rămas fără rezultat, dar important e că ne-am apropiat de poarta adversă. Avea să fie prima ocazie a primului mitan, unul în care am înțeles după meci de la selecționer că Marica ”s-a sufocat”.

Torje si Marica au pornit pe contraatac în finalul reprizei, dar ultimul a șutat în blocajul unui adversar. Fază rarisimă în care România a amenințat cu adevărat poarta adversă.

Suflați bine în prima repriză de recele vânt nordic, tricolorii au ieșit hotărâți de la cabine.

Marica (47) și Grozav (51) au amenințat poarta adversă cu două șuturi din afara careului care aveau să anunțe deschiderea scorului.

Torje ne-a descrețit frunțile în minutul 56 din pasa lui Marica. Vârful lui Schalke a pătruns impetuos pe stânga și a centrat ideal în gura porții pentru Torje, iar extrema Granadei a pus latul pentru 1-0.

A urmat ratarea mare a lui Marica. Șut la colțul lung după o minge foarte bine lăsată de același Torje. Era minutul 71 și ”neamțul” putea închide meciul.

A doua oară a fost cu noroc pentru Marica. Din nou pus în cursă de Torje, Marica a găsit colțul lung dintr-un unghi greu. Golul cu numărul 17 marcat de Marica la națională.

La 2-0 au început să curga fazele spectaculoase. Călcâiul lui Marica pentru Pintilii ne-a amintit odata in plus de Brazilia și turneul final, iar mijlocașul Stelei a continuat frumos în stânga pentru Raț.

Victorie de moral, victorie importantă pentru naționala României la start de campanie. După mulți ani plecăm la drum cu trei puncte și de aceea trebuie să dublă succesul de la Tallinn cu un scor fluviu în fața Andorrei.

EstoniaPareiko – Jaager, Morozov, Klavan, Teniste – Dimitrijev – Puri (Kink '76), Vunk (Voskoboinikov '61), Vassilijev – Ojamaa (Lindpere '46), Oper. Antrenor: Tarmo Ruutli.

România: Lobonţ – Măţel, Chiricheş, Goian (Găman '90+1), Raţ – C. Lazăr (Pintilii '65), Bourceanu – Torje, Grozav, Tănase – Marica (M. Niculae '85). Antrenor: Victor Piţurcă.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza