ZTE lansează primul smartphone cu sistem de operare Mozilla

Când vine vorba de Mozilla primul gând care ne trece prin minte este cel al web browser-ului Firefox, însă compania americană nu se limitează doar la acest segment al pieţei de software şi începând cu primul trimestru al anului 2013 va lansa un sistem de operare dedicat telefoanelor mobile.

Viitorul sistem de operare al celor de la Mozilla va fi instalat pe terminalele construite de chinezii de la ZTE, companie care până recent a mizat pe sistemul propus de Alibaba, unul dintre cele mai importante branduri existente pe piaţa locală din China.

Cei de la Alibaba aveau în plan impunerea propriului sistem de operare denumit Alyun pe un smarthpone care ar fi trebuit realizat de Acer. Însă cum Acer s-a retras din afacare după ce Google i-a acuzat pe cei de la Alibaba că au folosit mai multe aplicaţii fără a avea licenţă, ZTE s-a orientat către o înţelgere cu Mozilla.

Americanii din spatele Firefox aveau în plan implicarea pe segmentul OS a terminalelor mobile, Firefox OS, sub numele de cod Boot to Gecko, fiind intens testat.

În prezent 90 % dintre telefoanele celor de la ZTE sunt echipate cu sisteme de operare Android, iar în restul de zece procente vicepreşedintele executiv al companiei He Shiyou a anunţat că se vor regăsi şi dispozitive cu sistem Windows Phone 8.

Parteneriatul dintre ZTE şi Mozilla readuce în prim plan discuţia la nivel mondial despre căutarea unor alternative la Android, sistemul celor de la Google, care deţine în prezent supremaţia pe nişa OS-urilor mobile.

De urmărit şi reacţia celor de la Samsung, al căror succes se datorează în mare parte colaborării cu Google, dar care în paralel sunt între două ape cu propriul sistem de operare Bada. Un sistem care nu arată deloc rău şi a cărui dezvoltare ar putea fi reluată în forţă în viitorul apropiat.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza