Menu
0 Comments

Ubuntu 12.10 a fost lansat oficial cu noi opţiuni şi îmbunătăţiri

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal a fost lansat oficial la 18 octombrie după şase luni de la versiunea 12.04 LTS. În mare parte noua apariţie continuă linia precedentelor lansări şi nu aduce schimbări semnificative în arhitectura sistemului de operare construit şi întreţinut de Canonical. Acelaşi mediu desktop Unity, contestat de unii, din ce în ce mai apreciat de alţii, şi navigarea în aşa numitul Dash, unde au apărut câteva Lens-uri noi.

Elementul de noutate este reprezentat în Dash de posibilitatea de previzualiza fişierele existente în diverse părţi ale computerului. Pe lână această funcţie nouă au fost adăugate trei noi Lens-uri.

Pentru început avem clientul social Gwibber – versiunea 3.3.1, cel care a dat atâtea bătăi de cap utilizatorilor la versiunile anterioare, şi care permite verificarea şi actualizarea conturilor de Twitter şi Facebook.

Celelalte două Lens-uri sunt pentru Shopping şi pentru Imagini (Facebook, Flikr, Picasa). Toate aceste trei opţiuni noi pot fi activate sau dezactivate din System Settings > Privacy.

O altă noutate adusă de Ubuntu 12.10 este reprezentată de adugarea unor noi elemente la aşa numitele Webapps, ceea ce înseamnă că site-uri precum GMail, Facebook, Last.FM sau altele pot fi integrate şi accesate direct din Unity sau prin funcţia HUD. Default sunt instalate doar două astfel de webapps, şi anume Amazon şi Ubuntu One, pentru restul existând posibilitatea accesării din Ubuntu Software Center.

Pentru un mai bun control asupra conturilor online, Ubuntu 12.10 propune opţiunea Online Settings prin intermediul căreia pot fi gestionate conturile de Facebook, Twitter, Flickr, Yahoo, Empathy şi altele. Fiecare aplicaţie online poate fi gestionată prin accesarea opţiunii System Settings din Dash.

În Ubuntu 12.10 vechiul User Menu şi System Menu formează un singur meniu numit Session Menu.

Programatorii de la Canonical au lucrat şi la îmbunătăţirea vitezei de reacţie a Ubuntu Software Center, locul de unde pot fi instalate şi dezinstalate noi programe şi aplicaţii. Acesta a devenit mult mai rapid decât era anterior şi mult mai uşor de manevrat.

De asemenea Libre Office, suita office instalată default, beneficiază de suport pentru app menu şi HUD.

Ca file manager oficial cei de la Canonical au păstrat pentru Ubuntu 12.10 versiunea 3.4.2 în locul ultimei evoluţii 3.6 care a fost adoptată de Gnome.

Odată cu apariţia Ubuntu 12.10 a dispărut complet varianta 2D, iar imaginea pusă la dispoziţia utilizatorilor depăşeşte pentru prima dată în istoria lansărilor de Ubuntu dimensiunea unui CD. Putem spune astfel că Ubuntu pe CD s-a oprit la 12.04 LTS, de acum înainte instalările realizându-se pe suport DVD sau prin stick USB.

Programe default în Ubuntu 12.10: Nautilus 3.4.2, Firefox 16.0.1, Thunderbird 16.0.1, LibreOffice 3.6.2, Rhythmbox 2.97, Shotwell 0.13, Ubuntu Software Center 5.4.1.2, Empathy 3.6.0.3, GNOME Control Center 3.4.2, Deja Dup 24.0, Totem 3.4.3, Gedit 3.6.0, Brasero 3.4.1 and Gwibber 3.6.0.

După finalizarea procesului de instalare a sistemului de operare Ubuntu trebuie să mai parcurgeţi câteva etape pentru ca totul să fie bine pus la punct.

1. Din Dash căutăm Software Updater pentru aducerea la zi a sistemului. Pot exista actualizări importante sau rezolvări de bug-uri.

2. Instalarea codecurilor media. Pentru aceasta mergem în Ubuntu Software Center şi căutam Ubuntu restricted extras.

3. Pentru cei pasionaţi de performanţă grafică superioară este obligatoriu să instaleze driverele adiţionale. Pentru aceasta trebuie accesat System Settings de unde se alege Software Sources în care se alege tab-ul Additional Drivers. Pentru plăcile video Nvidia este recomandat să folosiţi driver-ul propietar şi nu varianta Nouveau.

4. Instalarea Adobe Flash Player pentru a putea vizualiza fişiere de tipul celor de pe YouTube.

În altă ordine de idei, Canonical a anunţat că versiunea 13.04 va purta numele de cod Raring Ringtail, planul companiei lui Mark Shuttleworth fiind unul precis pentru viitorul apropiat. Sud-africanul doreşte ca începând cu Ubuntu 14.04 LTS să fie lansat pentru PC, Tabletă şi Smartphone.

Noul Ubuntu 12.10 poate fi descarcat din pagina oficiala Ubuntu.

Tags: , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza