Menu
0 Comments

Andrei Niculescu, primul jurnalist concediat pentru ”suspiciuni de plagiat”

andrei niculescu

Presa sportivă din România a ajuns şi în acest punct, în care un jurnalist să fie concediat pentru că în opinia superiorilor lui ar fi copiat idei din articole publicate în alte surse externe. Andrei Niculescu este numele jurnalistului care până mai ieri era fruntaşul departamentului Fotbal Internaţional de la Gazeta Sporturilor.

Pentru mulţi, trebuie să recunoaştem, Andrei Niculescu nu este tocmai cel mai simpatic personaj. Îţi lasă impresia că e arogant şi că le ştie pe toate în fotbalul european. Se prea poate să fie aşa, nu ştiu, nu-l cunosc personal şi de aceea mă feresc să emit judecăţi de valoare.

Ne-am intersectat destinele o singură dată, în februarie 2004, în redacţia Gazetei unde bâjbâiam după un semnatar anonim al unui e-mail. Cineva mi-a spus ”întreabă-l pe Andrei”. M-am dus la om şi m-a expediat cu un indiferent ”eu nu răspund niciodată la e-mailuri”. Şi asta a cam fost toată interacţiunea noastră.

Bun cunoscător al fotbalului spaniol, dacă nu mă înşel chiar corespondent pe România al celor de la Marca, Niculescu şi-a făcut rapid un nume printre comentatorii Primerei Division de la postul Digi Sport, iar în prezent moderează emisiunea Fotbal European împreună cu Mihai Stoica şi alţi invitaţi.

Lăsând la o parte toate acestea, motivaţia celor de la Gazeta Sporturilor privind concedierea jurnalistului Andrei Niculescu este cel puţin bizară:

Gazeta Sporturilor a anunţat pe 12 noiembrie că a suspendat rubrica jurnalistului Andrei Niculescu în urma suspiciunilor de plagiat din două articole ale acestuia, semnalate de cititori.
Sursa: GSP.ro

Cu alte cuvinte, nu eventualele publicaţii care ar fi fost plagiate de afară au semnalat încălcarea drepturilor de autor, ci chiar cititorii. Este ca şi cum faci o lucrare de licenţă, să spunem că pui în pagină unele idei pe care le regăseşti la alţi autori, dar cei care te reclamă sunt colegii de cămin care ţi-au citit opera. Dar aici nu suntem la licenţă, iar presa nu are nimic de-a face cu normele academice de redactare.

Numai cine nu face presă nu-şi dă seama că este aproape imposibil să scrii, mai ales materiale pe subiecte externe, fără să consulţi surse din afară. Repet, imposibil.

Şi până la urmă unde este problema dacă omul şi-a făcut meseria de jurnalist aducând în atenţia cititorului informaţii şi subiecte de interes, de pe urma cărora publicaţia respectivă şi-a urmărit interesul măsurat în tiraje, vânzări sau vizitatori unici?

Treaba unui ziarist care scrie despre fotbalul international e complicată. De 18 ani fac asta. Am scris mai mult de 1000 de articole, iar pentru aceste 1000 de articole am citit cel puţin alte 20.000 din presa de afara. Vorbesc 5 limbi străine, iar sursa mea de documentare asta este. Eu nu pot sa-l sun pe Messi, iar prietenii lui Florentino Perez nu mi-au sugerat subiecte atunci când au vrut sa pună alt manager în locul lui Valdano. E imposibil sa nu-ţi ramână ceva din ce-ai citit, munca unui creativ se inspiră şi din creaţiile altora, iar cei din publicitate ştiu asta foarte bine.
Sursa: Andrei Niculescu – Facebook

Departe de mine gândul de a fi un avocat al lui Andrei Niculescu. Nici nu cred că are nevoie de aşa ceva. Însă nu pot să nu remarc absurditatea situaţiei şi unicitatea acesteia ca unul care ştie cu ce se mănâncă fenomenul. Nu am 20 de ani de scriitură, dar am plecat pe al şaptelea şi imi dau seamă că motivaţia plagiatului expusă în acest caz ţine loc de alte interese.

Dacă morala celor de la Gazetă ar fi dreaptă până la capăt înseamnă că ar trebui să-şi anunţe grabnic închiderea prăvăliei. La fel ca ei şi alţii din domeniu. Până la urmă toţi ar trebui să ne apucăm de altceva.

photo credit: Facebook

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza