Menu
0 Comments

Cum se economisesc 11 milioane de euro prin Linux. La Munchen se poate

HP Jornada 720 running Linux

Nemţii nu degeaba sunt nemţi şi la vremuri de criză reuşesc să dea un exemplu demn de urmat şi de alţii despre cum se pot economisi bani fără prea mult effort.

Municipalitatea din Munchen, cel mai important oraş al landului Bavaria şi unul dintre cele mai mari de pe teritoriul Germaniei, a găsit o modalitate pe cât de simplă pe atât de eficientă pentru a păstra peste 11 milioane de euro în bugetul local.

Toţi aceşti bani au fost economisiţi prin renunţarea la licenţele pentru sistemul de operare Windows şi trecerea tuturor computerelor angajaţilor pe LiMux, propria distribuţie Linux a oraşului Munchen.

În urma unor calcule contabile extrem de simple s-a constatat că au fost economisiţi peste 11 milioane de euro, în dolari ajungându-se la aproape 15 milioane.

Municipalitatea din Munchen a demarat proiectul LiMux în 2004 şi a început procesul de migrare a programelor de pe Windows NT pe o infrastructură desktop open source în 2006.

Cine foloseste GNU/Linux in lume

Una dintre aplicaţiile cele mai folosite este, fără doar şi poate, OpenOffice, suită care a fost îmbogăţită cu un aşa numit ”in-house tool” numit WollMux, care adaugă opţiuni particulare la programul de bază incluzând aici diferite templates sau letterheads.

Astfel extensia ODF (Open Document Format) a devenit extensia principală de salvare a documentelor create în interiorul instituţiilor aflate sub gestiunea Municipalităţii din Munchen.

Începând din ianuarie 2012 peste 15.000 de computere rulează Firefox, Thunderbird şi OpenOffice în loc de Internet Explorer, Outlook sau Microsoft Office.

Cum nu toţi dezvoltatorii de programe au înţeles să creeze şi un echivalent pentru Linux, şi sunt numeroase exemple în acest sens, Joachim Schuler, coordonatorul proiectului LiMux, a decis să păstreze câteva licenţe active de Windows pentru a putea rula programele care nu pot fi accesate în Linux.

Chiar şi aşa însă iniţiativa celor din Munchen este mai mult decât lăudabilă. În loc să concedieze angajaţii pentru a face economii la buget, responsabilii metropolei bavareze au ales o cale mai simplă şi mult mai eficientă pentru a-şi păstra banii în vederea altor proiecte, oferind în acelaşi timp un excelent exemplu despre cum să protejezi banul public al contribuabilului.

photo credit: Blake Patterson

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza