Menu
0 Comments

John Higgins, omul contrastelor in circuitul mondial de snooker

John Higgins in action

Cu toții îl știm pe John Higgins. Este jucătorul capabil să câștige un meci de la 2-7 și mai este jucătorul care poate pierde în fața unui anonim chinezi în cel mai mare turneu găzduit vreodată de Asia.

Ideea acestui material a venit în urma evoluției lui Higgins la Campionatul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, mai precis în urma meciului pe care scoțianul l-a susținut în fața englezului Mark Davis.

Meci în cadrul căruia Higgins a revenit de la 0-4, a reușit break-ul maxim și când să închidă partida a ratat bila roz de pe punct.

Aici este momentul în care apar semnele de întrebare și oamenii au dreptul legitim să se întrebe dacă nu avem de-a face cu un nou episod din lungul și complicatul șir al investigațiilor de blat din lumea snookerului.

Oficial, până la ora redactării acestui material, World Snooker nu a anunțat nicio anchetă cu privire la ratarea lui Higgins, dar oamenii de snooker au tot dreptul să ia în calcul orice ipoteză mai ales într-o lume în care sportul nu mai este de mult acea activitate dezinteresată.

Omul contrastelor

Scoţianul John Higgin este omul contrastelor. Are patru titluri mondiale în palmares, dar a fost şi subiectul unui scandal al meciurilor trucate. Suspendat şase luni şi amendat cu o sumă considerabilă, Higgins a avut puterea să o ia de la capăt, să-şi adjudece un nou titlu mondial la Crucible şi să practice un snooker solid.

De multe ori cel supranumit ”Vrăjitorul din Wishaw” a avut puterea să revină când puţini se mai aşteptau.

Cel mai recent exemplu în acest sens a avut loc în finala Mastersului de la Shanghai unde, condus fiind cu 7-2 după prima sesiune de un Judd Trump aflat în mare formă, a avut puterea să revină spectaculos şi să câştige în jocul trofeul în jocul decisiv, scor 10-9.

Printre frame-urile adjudecate s-a strecurat şi un break maxim la 5-0 pentru Trump.

Situaţia de la Shanghai părea că se repetă în optimile de finală ale Campionatului Regatului Unit, unde Higgins a început extrem de slab meciul cu Mark Davis şi s-a văzut rapid condus cu 5-2.

Jocul opt a arătat un alt Higgins la masa de joc. Mult mai determinat să îndrepte scorul nefavorabil, fostul număr unu mondial a desenat superb cu bila albă combinaţiile necesare unui alt break maxim, al doilea al sezonului şi al şaptelea al carierei.

La fel ca şi la Shanghai meciul a ajuns în decisiv, unde prima şansă i-a aparţinut lui Davis. Acesta a pierdut poziţia bilei albe şi Higgins primea o nesperată şansă de a închide meciul.

Scoţianul a trimis pe rând toate bilele în buzunare şi a rămas în poziţie favorabilă la bila roz, penultima de pe masă. O lovitură de manual pentru un jucător cu o vastă experienţă aşa cum este Higgins. Numai că Higgins a trimis drept şi bila roz a lovit marginea buzunarului departe de trasa ideală.

Teoria conspiraţiei

Acesta este punctul în care sfera normalului lasă loc interpretărilor şi speculaţiilor.

A greşit Higgins omeneşte sau la mijloc sunt alte lucruri care nu mai ţin de etica sportului? Cum ar fi pariurile şi eventualele câştiguri obţinute de pe urma cotei mari pe care o avea Davis în acel moment al meciului.

Higgins nu este tocmai cel mai curat personaj din snooker. Nu mai târziu de primăvara anului 2010, jucătorul scoţian a fost suspendat şase luni şi amendat după ce publicaţia News of The World i-a organizat un flagrant şi l-a filmat cu camera ascunsă când accepta să primească mită pentru trucarea unor frame-uri.

La fel de adevărat este şi că Stephen Lee a fost suspendat recent pentru o lovitură considerată dubioasă de World Snooker, iar în cazul lui Lee execuţia în cauză a fost mult mai dificilă decât în cazul lui Higgins.

Acelaşi Higgins ridica semne de întrebare la începutul lunii noiembrie, când pierdea inexplicabil în faţa chinezului Cao Yupeng, scor 6-3, în primul tur al Campionatului Internaţional, turneul cu cel mai mare buget din Asia.

Calcule, speculaţii şi o declaraţie surprinzătoare

Pentru prezenţa în optimile de la York Higgins a primit 11.000 de lire sterline, la care şi-a adăugat bonusul de 10.000 de lire sterline pentru break-ul maxim televizat. Cota lui Mark Davis la victorie în meciul cu Higgins era în medie de 3.50, iar dacă ar fi să mergem mai departe cu speculaţiile, 21.000 de lire sterline pariate pe Mark Davis ar fi adus temerarului jucător la pariuri suma de 73.500 de lire sterline.

Aceasta în condiţiile în care finalistul Campionatului Regatului Unit primeşte 50.000 de lire sterline din partea organizatorilor, dar din optimi până în finală mai erau de trecut două tururi.

La toate acestea se adaugă declaraţia lui Higgins de la finalul meciului cu Davis: ”Nu meritam să câştig acest meci, aşa că nu ştiu cum am realizat acel 147”.

Sursa Foto: Ilan Shacham

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.