Snooker

Avancronica Mastersului de la Londra. Cei mai buni 16 jucători din lume și un trofeu

Pentru opt zile întreaga atenție a iubitorilor de snooker va fi ațintită asupra Alexandra Palace din Londra, locul unde cei mai valoroși 16 jucători ai circuitului mondial și-au dat întâlnire pentru prestigiosul turneu invitațional. Nu se acordă puncte în clasamentul mondial, dar gloria și nu în ultimul rând premiile generoase sunt la mare căutare. Lipsește Ronnie O’Sullivan, copilul teribil al snookerului mondial, dar vor coborî în arenă alte nume de rezonanță care vor face spectacol: Mark Selby, Judd Trump, John Higgins sau Neil Robertson sunt doar câțiva dintre cei care râvnesc la trofeul Mastersului.

Doar trei jucători au reuşit în istoria snookerului să-şi apere titlul la Masters, iar australianul Neil Robertson încearcă în acest an să intre în galeria selectă a numelor care au obţinut două trofee consecutive la prestigiosul turneu din Londra.

”Să-ţi aperi titlul nu este o treabă uşoară şi doar câţiva jucători au reuşit acest lucru. La ce nivel s-a ajuns acum este foarte dificil de apărat trofeele. Trebuie să joci bine de la început şi până la finalul turneului, iar Mastersul este un turneu de clasă mondială pe care doar un jucător de top îl poate câştiga”, a declarat Robertson pentru BBC.

Misiunea lui Robertson se anunţă una extrem de dificilă încă de la început, jucătorul australian urmând a-l întâlni în runda inaugurală pe chinezul Ding Junhui, cel care triumfa la Londra în 2011 după o finală câştigată în faţa conaţionalului său Marco Fu, scor 10-4.

În urmă cu un an Robertson obţinea trofeul după un ultim act în care s-a impus cu 10-6 în faţa englezului Shaun Murphy.

Doar trei jucători au reuşit să-şi apere titlul la Masters: Only Cliff Thorburn (1985/86), Stephen Hendry (cinci trofee la rând între 1989-1993) şi Paul Hunter (2001/2002)

Robertson şi Ding vor deschide duminică turneul invitaţional găzduit de Alexandra Palace, iar în aceeaşi zi se va disputa meciul dintre Mark Allen şi Mark Davis.

Turneul continuă luni cu meciurile John Higgins-Ali Carter şi Stephen Maguire-Graeme Dott, pentru ca marţi să intre în competiţie Judd Trump, englezul originar din Bristol urmând a-l întâlni pe Barry Hawkins. Seara de marţi va fi completată de meciul Shaun Murphy-Ricky Walden.

În fine, miercuri, în ultima zi a primului tur, liderul mondial Mark Selby joacă împotriva lui Stuart Bingham, iar Mark Williams şi Matthew Stevens se înfruntă într-o întâlnire sută la sută galeză.

Mastersul de la Londra are un fond de 500.000 de lire sterline, dintre care învingătorul va primi 175.000 de lire sterline.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza