Menu
2 Comments

Easy Peasy, sistemul de operare ideal pentru un netbook

Ghost in the Machine

Netbookul rămâne un gadget pe cât de util şi manevrabil, pe atât de pretenţios când vine vorba de sisteme de operare. În principiu orice netbook cu 1GB Ram şi procesor de minim 1.5 sau 1.6 GHz poate rula fără probleme orice OS, dar nu înseamnă că vom fi şi mulţumiţi de felul în care rulează.

Spre exemplu pe un Hannspree cu procesor Intel Atom de 1.6 GHz şi 1 GB RAM, configuraţie pe care o găsim de altfel la mai toate netbookurile din gama entry spre middle level, putem instala ultima versiune de Ubuntu, Linux Mint, Fedora sau OpenSuse.

Cu toate acestea resursele limitate, pentru că în cele mai dese cazuri producătorii unor astfel de gadgeturi nu oferă nicio portiţă deschisă spre upgrade la memoria RAM, ultimele evoluţii ale sistemelor de operare enunţate mai sus vor rula uşor greoi.

În acest caz pentru a da viaţă netbookului nostru şi a nu-l condamna la odihna veşnică în vreun sertar de bibliotecă nu ne rămâne decât să încercăm variantele light cu XFCE, LXDE, Fluxbox, Openbox sau alte medii grafice care să consume puţine resurse.

Ce se întâmplă însă în cazul în care dorim un sistem de operare dedicat exclusiv acestor tipuri de device-uri portabile cu displayul de 10.1 inci?

Din păcate în momentul actual dezvoltatorii şi întreţinătorii sistemelor de operare Linux nu acordă o importanţă prea mare netbookurilor. Au existat la un moment dat spre anul 2010 mai multe astfel de proiecte, care însă au fost abandonate în timp.

A fost o vreme când Ubuntu realiza cu adevărat sisteme de operare pentru PC-uri şi încă nu apăruse isteria deviceurilor mobile de tipul smartphone sau tabletă. Vorbim de anul 2010 când Ubuntu întreţinea pe lângă sistemul de operare pentru PC şi o variantă pentru posesorii de netbookuri care se numea chiar Ubuntu Netbook Edition.

Cei de la Canonical au renunţat însă la această versiune odată cu apariţia Unity pe motiv că noul şi în opinia lor ”spectaculosul” Ubuntu poate fi instalat pe orice tip de device. Drept dovadă că acum vorbim despre Ubuntu pentru smartphones sau tablete.

Proiectul Ubuntu Netbook Edition a fost abandonat după versiunea 11.04, dar ideea de OS pentru netbook nu s-a pierdut şi un norvegian pe nume Jon Ramvi a continuat întreţinerea unui sistem pentru acest tip de PC portabile.

Aşa ajungem în sfârşit la Easy Peasy, cum i se spune acum sistemului de operare pentru netbookuri bazat pe Ubuntu. La început, în decembrie 2007, Jon Ramvi şi-a denumit distribuţia Ubuntu Eee tocmai pentru că era dedicată în principal netbookurilor Asus Eee. Ulterior însă, în septembrie 2008, Canonical a reclamat dreptul de folosire a numelui şi logoului sistemului Ubuntu Eee, iar după câteva luni Ramvi a anunţat apariţia EasyPeasy 1.0

Chiar dacă ultima lansare, Easy Peasy 1.6, a avut loc la 26 aprilie 2010, sistemul de operare întreţinut de Jon Ramvi rămâne şi astăzi cam singurul de luat în seamă dacă dorim un produs construit după forma şi forţa unui netbook.

Când vorbim de Easy Peasy ne referim de fapt la un Ubuntu Netbook Edition care la rândul lui era construit pe arhitectura lui Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Imediat după instalarea sistemului, care decurge ca la orice Ubuntu, veţi primi un pachet generos de update-uri care vor aduce cât de cât sistemul la zi.

Spun cât de cât pentru că anumite programe, cum ar fi Skype spre exemplu, trebuie upgradat manual prin descărcarea pachetului .DEB de pe pagina oficială.

Chiar dacă te ataşezi rapid de acest sistem de operare ideal pentru un netbook, mai multe incertitudini planează asupra viitorului. Actuala versiune Easy Peasy nu a mai fost updatată de aproape trei ani, iar între timp Jon Ramvi a scos versiunea 2.0 Alpha care a rămas la acest stadiu de luni bune.

Dinspre dezvoltatul proiectului Easy Peasy nu au mai apărut semnale de o perioadă bună de timp, ultma postare pe contul său de Twitter datând din 9 iunie 2012. Dacă ne uităm pe contul lui Ramvi de LinkedIn putem observa că proiectul EasyPeasy este trecut la activităţi deja încheiate (decembrie 2007-iunie 2012).

Ar fi păcat ca acest proiect atât de îndrăgit în rândul posesorilor de netbookuri să fie abandonat în condiţiile în care a fost descărcat de peste 2 milioane de oameni în intreaga lume.

Iată una dintre mărturiile celor care folosesc sistemul Easy Peasy:

With gratitude and appreciation to their work, with which I have been able to take full advantage of my Asus Eee Pc. I never thought a computer so limited, could become so big thanks to your Linux distribution. EasyPeasy is a magnificent project, and I only hope that if you are going to update it, remains as easy, pleasant and efficient, as version 1.6. (sursa: facebook.com/easypeasy)

photo credit: Andrew Currie

Tags: , , , , , , ,

2 thoughts on “Easy Peasy, sistemul de operare ideal pentru un netbook”

  1. Jon Ramvi says:

    Thank you for the kind words

    1. ecronicar says:

      You welcome, Jon. I hope you will continue to support East Peasy project.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza