Menu
0 Comments

Lance Armstrong minte şi când spune adevărul

În mult aşteptatul interviu pe care l-a acordat lui Winfrey Oprah, Lance Armstrong practic nu a spus nimic nou. A recunoscut că s-a dopat cu testosteron, corticoizi, Eritropoetină şi a folosit dopajul sangvin, lucruri pe care orice om cu simţul realităţii le-a perceput încă de pe Alpe d Huez, Galibier sau Tourmalet. Chiar şi când recunoaşte că a fost un trişor la scară industrială, Armstrong lasă impresia de nesinceritate şi aruncă vina la general în cârca ciclismului.

”M-am dopat pentru că altfel nu puteam să câştig Turul Franţei”, spune Armstrong. În regulă, dar e ca şi cum ai spune că ai fost un tâlhar la drumul mare pentru că altfel n-ai fi avut ce să pui pe masă la micul dejun, prânz şi cină.

Un alt adevăr mincinos scos pe gură de Armstrong este cel legat de dopajul practicat în cadrul echipei US Postal. Lance spune că s-a dopat la comun cu Floyd Landis şi Tyler Hamilton, rutieri depistaţi pozitiv şi suspendaţi pentru dopaj în timpul carierelor.

Dar aici nu se pupă două chestiuni. Dacă Armstrong s-a dopat la comun cu ceilalţi coechipieri, cum se face că aceştia nu au avut niciun rezultat în Turul Franţei cât au stat la US Postal? Bine, veţi spune că aşa erau ordinele de echipă şi că cei doi trebuiau să respecte statutul de lider al lui Armstrong.

Se prea poate, dar nici ulterior, cu excepţia lui Landis în 2006, niciun alt fost coechipier din perioada US Postal nu a rupt norii în Marea Buclă. De aici putem trage concluzia că Armstrong ne vinde gogoşi şi că în realitate a folosit alte substanţe pe care nu le menţionează. De testosteron, EPO, corticoizi şi hormoni de creştere am auzit cu toţii.

Iar de aici se dezvoltă natural a doua întrebare: dacă a folosit substanţele enumarate mai sus, cum se face că niciodată, dar niciodată Armstrong nu a picat vreun test antidoping într-o perioadă în care EPO fusese încă de la scandalul Festina (1998) în centrul atenţiei, iar Landis a fost dezbrăcat de tricoul galben în 2006 tocmai pentru testosteron?

Nu putem avea decât două variante de răspuns: Armstrong a folosit alte metode sofisticate de dopaj încă ţinute la secret sau într-adevăr a picat mai multe teste antidoping, aşa cum se speculează, şi a fost acoperit de alte terţe persoane.

Şi dacă această ipoteză din urmă se verifică în realitate, nu este Lance Armstrong încă o dată un mare mincinos când spune că nu a fost niciodată favorizat de Uniunea Ciclistă Internaţională în schimbul unor importante sume de bani şi că nu ştie de existenţa vreunui laborator elveţian care să-i fi facilitat fentarea controalelor antidoping?

Sursa foto: Rubenstein (Flickr.com)

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.