Menu
0 Comments

Samsung lansează în 2013 primul smartphone cu sistem de operare Tizen

Posesorii de telefoane mobile cu sistemul de operare Bada mai mult ca sigur știu despre ce este vorba. Compania sud-coreeană Samsung a decis în urmă cu un an să întrerupă dezvoltarea propriului OS dedicat dispozitivelor mobile pentru a ieși pe piață cu un soft complet nou numit Tizen.

S-a vorbit la vremea respectivă de o colaborare cu Intel, dar în cele din urmă surse din piața de profil anunță lansarea noului smartphone Samsung cu OS Tizen pentru 2013, iar partenerii gigantului sud-coreean vor fi japonezii de la NTT Docomo și Linux Foundation. Există zvonuri care anunță un interes din partea Vodaphone UK și France Telecom pentru implicarea în dezvoltarea noului sistem de operare.

Samsung a făcut bani buni și încă mai vine milioane de dispozitive mobile echipate cu sistemul de operare Android al celor de la Google, dar ambiția companiei asiatice este să dezvolte propriul sistem de operare.

Bada a fost o primă încercare care din păcate nu a fost susținută decât până la un anumit nivel, deși sistemul de operare era extrem de promițător. Nu i-ar mai fi lipsit decât marketul celor de la Android pentru a fi un soft complet.

Tizen este un sistem de operare bazat pe nucleul Linux rezultat din eșecul proiectului MeeGo al celor de la Nokia, proiect preluat de Intel și continuat în parteneriat cu cei de la Samsung. Cu alte cuvinte, Intel a adus în ecuație un proiect tras pe linie moartă, iar Samsung pune la bătaie tot ce a construit cu Bada.

Noul sistem de operare Tizen se dorește a fi cea mai puternică alternativă la Android și iOS, însă dezvoltatorii trebuie să-și asume faptul că fără o bază solidă de aplicații pentru utilizatori sunt șanse reduse de a doborî supremația celor două.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza