Menu
0 Comments

O lună în Thailanda, un film românesc care face toţi banii

Când vine vorba de filme româneşti recunosc că nu sunt entuziasmat. Cadrele acelea statice şi interminabilele dialoguri filmate de cele mai multe ori într-un spaţiu închis lasă impresia mai degrabă de teatru tv şi mai puţin de o peliculă în adevăratul sens al cuvântului.

Cu ”O lună în Thailanda” povestea din acest punct de vedere se schimbă. Lansat în cinematografele din România la 16 noiembrie, HBO l-a difuzat pe micile ecrane la 31 ianuarie şi am hotărât să-i dau o şansă în speranţa că av fi altfel decât ceea ce văzusem până atunci.

Chiar dacă debutează cu o scenă de amor, am putea spune leit motiv în toate peliculele româneşti, filmul are un fir al acţiunii extrem de cursiv şi elementul static de care aminteam anterior pur şi simplu nu există.

O lună în Thailanda, prima peliculă de lungmetraj în regia lui Paul Negoescu, este un film aşa cum ar trebui să fie toate producţiile care se respectă: acţiunea are ritm, actorii sunt spontani, dialogurile sunt extrem de bine articulate şi cuvintele vulgare chiar sunt bine puse în context spre deosebire de alte producţii.

Acţiunea filmului este centrată asupra personajului principal Radu, foarte bine interpretat de Adrian Mateiu, care traveresează un moment de căutare în viaţa sentimentală. Are o relaţie cu Adina, dar îşi dă seama că nu a încheiat conturile cu fosta iubită, Nadia, şi decide că trebuie să ia o decizie chiar în noaptea de Revelion.

De altfel filmul debutează temporal în dimineaţa zilei de 31 ianuarie şi prezintă evoluţia lui Radu până pe 2 ianuarie, când se termină cu nouă scenă de amor, dar de acestă dată cu altă parteneră. O lună în Thailanda este genul de film care aduce într-o oarecare măsură cu peliculele italieneşti de duminică după-amiază.

Radu se frământă, este nemulţumit, caută marea dragoste în trecut, deşi ar fi putut ajunge o lună în Thailanda cu Emilia (Victoria Răileanu), un personaj care s-ar fi potrivit exigenţelor sale. Până la urmă se mulţumeşte cu o vacanţă la ”Portiţa” şi o ciorbă reîncălzită. Întrebarea este pânâ când?

Pelicula a intrat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Veneţia, în secţiunea “Settimana della Critica”; Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur, în competiţia “Emile Cantillon”; la Festivalul de Film de la Zurich în competiţia oficială; la Festivalul Noului Cinema de la Montreal, în selecţia internaţională; în competiţia oficială a Festivalului de film de la Cottbus şi în selecţia internaţională a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza