Menu
2 Comments

Ubuntu pe tabletă a devenit o realitate

Compania Canonical care produce şi întreţine Ubuntu a anunţat pe site-ul oficial lansarea variantei de tabletă a cunoscutului sistem de operare Linux.

Încă de la apariţia mediului desktop Unity devenise o chestiune de timp până când Ubuntu va deveni un sistem de operare multigadget, exportat de la desktop spre dispozitivele mobile.

Înaintea CES-ului din Las Vegas cei de la Canonical au prezentat propria variantă de Ubuntu pentru smartphone-uri, viitorul OS fiind testat pe un Samsung Galaxy Nexus, iar acum au testat noul sistem mobil pe o tabletă Nexus 10.

Codul este acelaşi, există optimizare pentru cipurile ARM şi există aceeaşi true device convergence de care spune Canonical. Acest lucru presupune că poţi conecta dispozitivul la un monitor sau televizor şi ai interfaţa acolo împreună cu aplicaţiile. Practic, ai cu tine mereu un PC gata de folosire. Spre ceea ce indică Canonical, compania care produce Ubuntu, este un Padfone – un dispozitiv toate-într-unul care să-ţi asigure tot necesarul pentru procesarea de zi cu zi, anunţă Adevărul într-un articol care mi-a produs o plăcută surpriză.

Este bine că se vorbeşte din ce în ce mai mult despre Ubuntu şi Linux. Până la urmă şi atât de apreciatul Android produs de Google are la bază nucleul creat de Linus Torvalds.

Deşi mă declar împotriva noilor politici de a face un sisteme de operare pentru toate tipurile de dispozitive, nu pot nega faptul că aştept cu nerăbdare ziua când voi ţine în mână un smartphone sau o tabletă cu sistem de operare Ubuntu.

Tags: , , , , , , ,

2 thoughts on “Ubuntu pe tabletă a devenit o realitate”

 1. Valix says:

  Niiiice. Deja suntem intr-o dilema.
  Ce sa alegem dintre doua Linuxuri?

  Versiunea Googel, adica Androidul sau versiunea Canonical, adica Ubuntu?

  Astept cu interes tableta si telefonul cu SO bazat pe Linux Mint :))))))

  1. Dumitru Stîrcu says:

   Nu cred ca vom vedea vreodata Mintul in alta parte decat acolo unde ii sta bine unui OS, adica pe un desktop. Canonical din pacate a devenit un fel de Microsoft pentru Linux.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza