Menu
0 Comments

Voyager, eleganţă şi stil într-un sistem bazat pe XFCE

În ceea ce priveşte sistemele de operare Linux pe care le-am testat şi folosit în ultimii ani pot spune că am rămas un clasic. Am început în 2007 cu Ubuntu, dar am fugit de cât m-a ţinut viteza internetului odată cu apariţia Unity. Nu pot fi acuzat că n-am încercat o convieţuire amicală cu interfaţa Unity impusă de Canonical, dar desktopul rămâne desktop şi mă declar împotriva politicii marilor producători de OS-uri de a scoate versiuni bune pentru toate tipurile de gadgeturi.

Nu mai are rost să spun că Linux Mint reprezintă în momentul de faţă cea mai bună variantă pentru un OS puternic şi stabil, dedicat în întregime desktopului. Şi Clem Lefevbre pune la dispoziţia utilizatorilor o paletă întreagă de variante: MATE, Cinnamon, KDE, XFCE sau Debian.

Cum însă lumea Linux este despre libertate de alegere şi continuă inovare am săpat adânc după o altă alternativă la dezamăgirea Ubuntu cu Unity, pentru că trebuie să fim foarte bine înţeleşi şi nu trebuie să facem confuzii. Ubuntu la origine reprezintă baza majorităţii distribuţiilor existente pe filiera Debian, numai că nefericita idee de a înlocui Gnome 2 cu Unity a alterat cel mai cunoscut sistem de operare Linux.

În lumea Linux diversitate este al doilea atribut pe lângă libertate şi aşa am ajuns să explorez posibilitatea utilizării unui sistem puternic şi fiabil bazat pe mediul desktop XFCE.

Apariţia Unity a determinat o creştere impresionantă în ultimii ani a desktopului XFCE, foarte mulţi utilizatori migrând spre acesta, iar Xubuntu (Ubuntu + XFCE) a devenit un sistem din ce în ce mai frecventat.

Pe acest fir am mai făcut un pas din dorinţa de a avea un sistem bazat pe Ubuntu, XFCE şi care să fie plăcut ochiului şi gata aranjat pentru lucru. Aşa am ajuns la Voyager, care nu este altceva decât un Xubuntu foarte elegant şi plăcut ochiului în utilizare.

Voyager este aşadar un sistem de operare bazat pe Xubuntu, sistem de operare cu centrul în Franţa, dar al cărui meniu, nu vă speriaţi, este în engleză. Am întâlnit câteva descrieri de programe în franceză, dar acestea pot fi foarte uşor schimbate în limba dorită.

Faţă de un ”Vanilla” Xubuntu, adică varianta clasică, acest Voyager este foarte frumos ”customizat”, iar Conky-ul instalat îi oferă o notă de robusteţe şi eleganţă.

Pe parte de softuri acest OS vine cu o mulţime de programe instalate, dar paleta poate fi întregită din Ubuntu Software Center. Spre exemplu AbiWord şi Gnumeric sunt aplicaţiile Office default, dar suita LibreOffice poate fi instalată cu uşurinţă.

Consumul de resurse este unul potrivit, adaptat nevoilor fiecărui utilizator, iar din punctul meu de vedere Voyager reprezintă unul dintre cele mai aspectuase şi plăcute sisteme de operare Linux pe care am lucrat.

 

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza