Menu
0 Comments

Gerald Ciolek, învingătorul din Milano-San Remo

Când din rândurile plutonului fac parte Peter Sagan, Fabian Cancellara, Vincenzo Nibali sau Mark Cavendish, germanul Gerald Ciolek nu poate fi privit decât ca outsider într-o cursă Milano-San Remo care a deschis sezonul monumentelor din ciclism. Rutierul echipei sud-africane MTN-Qhubeka a răsturnat însă calculele hârtiei şi s-a impus la sprint chiar în faţa marelui favorit Peter Sagan.

Programată pentru un total de 298 de kilometri, cursa Milano-San Remo a fost serios scurtată din cauza frigului şi a căderilor de zăpadă. Organizatorii cursei au decis anularea trecerii plutonului peste Passo del Turchino.

Astfel, de la kilometrul 117 cicliştii au fost direcţionaţi pe autostradă până la Arenzano unde s-a revenit pe traseul iniţial. În total 43 de kilometri au fost neutralizaţi.

Cum şi trecerea peste Le Manie, a doua mare ascensiune de pe traseu, a fost anulată, evadaţii Lastras, Montaguti, Rosa, Fortin, Belkov şi Bak au repornit în cursă de la 7 minute şi 10 secunde în faţa plutonului.

Acţiunea a început cu adevărat pe coborârea de pe Cipressa, penultimul obstacol al cursei, când campionul mondial Philippe Gilbert a dat pedale grele în tentativa de a face diferenţa.

Gilbert atacă pe coborârea de pe Cipressa cu 20 km înainte de final. Acţiunea belgianului a fost anihilată la iniţiativa francezului Sylvain Chavanel, în mare formă după evoluţia recentă din Paris-Nisa.Francezul de la Omega Pharma-Quick Step a coagulat un grup fruntaş din care au mai făcut parte Eduard Vorganov (Katiuşa) şi Ian Stannard (Sky).

Vorganov, Stannard şi Chavanel au format un grup de evadare care a ajuns la 27 de secunde avans faţă de pluton pe căţărarea Poggio unde ploaia şi-a făcut din nou apariţia.

Pe coborâre a ieşit la rampă Sagan, slovacul echipei Cannondale conducând un grup din care nu a lipsit Fabian Cancellara. Cei doi au făcut joncţiunea cu Chavanel şi Stannard, iar grupului de frunte s-au mai alăturat Ciolek şi Paolini. Ultimul încercase un atac în urcare pe Poggio, fără însă a avea sorţi de izbândă.

Finala Milano-San Remo din acest an s-a jucat astfel în şase, iar Ciolek s-a dovedit în cele din urmă cel mai puternic rutier din grupul de frunte.

De la legendarul Erik Zabel încoace (2001) n-a mai existat un învingător german în La Primavera.

Clasament final: 1. Ciolek; 2. Sagan; 3. Cancellara; 4. Chavanel; 5. Paolini; 6. Stannard; 7. Phinney; 8. Kristoff; 9. Cavendish, 10. Eisel.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza