Rugby

România, egal cu Georgia în ultima partidă a sezonului din Cupa Europeană a Naţiunilor

Cele mai valoroase reprezentative de rugby din eşalonul secund al emiseferi nordice şi-au dat întâlnire, sâmbătă după-amiază, pe cochetul Stadionul Arcul de Triumf din Capitală în ultimul meci al sezonului din Cupa Europeană a Naţiunilor.

Deşi mercurul din termometre nu s-a ridicat la mai mult de 3 grade Celsius la orele amiezii, timpul a ţinut cu cei aproximativ 3500 de spectatori prezenţi în tribune, printre aceştia numărându-se Ion Ţiriac, Elisabeta Lipă sau Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, dar şi un oaspete de seamă, Jean Claude Baqué, preşedintele FIRA-AER, cel care avea să înmâneze la final Scutul European.

20130316_150040

Un soare generos şi-a făcut loc prin perdeaua de nori chiar la intonarea celor două imnuri şi a continuat să scalde arena bucureşteană pe aproape întreaga durată a primei reprize.

La fluierul galezul Ian Davies cele două echipe s-au angajat într-un joc de tatonare. Gruzinii au părut de netrecut în duelurile unu la unu pe înaintare şi după şapte minute reuşeau deschiderea scorului prin decarul Merab Kvirikashvili. Acesta a trasformat o lovitură de pedeapsă din preajma 22-ul nostru, dintr-o poziţie uşir lateral stânga în direcţia de atac.

Stejarii au început să preseze din ce în ce mai mult cu acţiuni la mână pe lateralele terenului, Florin Surugiu fiind responsabil cu declanşarea atacurilor noastre. În cele din urmă după opt minute defensiva Georgiei a comis prima eroare şi Florin Vlaicu nu i-a iertat pe oaspeţi (3-3).

20130316_150956

România a continuat jocul bun şi, după mai multe momente de fixare ale defensivei adverse, am obţinut o nouă lovitură de pedeapsă dintr-o poziţie centrală echivalentul unui penalty cu poarta goală la fotbal. Vlaicu putea transforma chiar şi cu ochii închişi astfel că România prelua conducerea în premiera din minutul 20.

Acelaşi Kvirikashvili a găsit in extremis un culoar pentru a adăuga alte trei puncte pe tabelă în dreptul Georgiei cu zece minute înaintea pauzei. Transformerul gruzin a trimis printre beţe de la margina 22-ul nostru, uşor lateral stânga, nu mult lipsind să rateze execuţia.

Cele două echipe aveau să intre la cabine la egalitate, scor 6-6, nu înainte însă ca echipa României să domine jocul în ultimele minute şi să forţeze un eseu la doar 10-15 metri de terenul de ţintă advers. Gruzinii s-au apărat precis şi au oprit fiecare tentativă a stejarilor de a sparge linia defensivă.

20130316_161627

Pauza s-a dovedit a fi un bun prilej pentru cei prezenţi la stadion pentru a se încălzi cu ceai cald, un vin fiert, un hot dog sau chiar tradiţionalul mititel.

Nici nu se terminaseră bine cozile din zona special amenajată de realimentare a spectatorilor că gruzinii au şi trecut din nou la conducere. Kvirikashvili, această adevărată maşină de marcat puncte, a transformat o lovitură de pedeapsă la doar patru minute după reluarea jocului.

Echipa României a scăpat in extremis de un eseu la o acţiune purtată pe dreapta de gruzini, după care Vlaicu a adus egalarea în minutul 52.

Cel supranumit ”Americanul” avea să rateze însă în minutul 60 dintr-o poziţie ideală pentru piciorul drept din extremitatea 22-ul advers, puţin lateral stânga. Balonul oval a trecut milimetri de butul din stânga al Georgiei şi întregul stadion a oftat a dezamăgire.

20130316_163203

Vlaicu a încercat să se revanşeze apoi chiar de pe linia care marca centrul terenului, dar şutul său nu a avut suficientă forţă pentru a trece dincolo de butul advers.

Gruzinii au jucat inteligent în ultimele minute ale meciului şi au păstrat posesia în jumătatea Stejarilor, cărora nu le-a mai rămas în final decât tentativa curajoasă a lui Cătălin Fercu de a încerca transformarea unei lovituri de pedeapsă de la peste 60 de metri.

Cei supranumiţi Lelos au tremurat serios la execuţia lui Fercu, mărturie în acest sens fiind atmosfera ostilă creată de banca de rezerve a oaspeţilor alături de un mic grup de gruzini de la tribuna I. Comportamentul nepotrivit al acestora a atras reproşul câtorva spectatori mai înfierbântaţi din sectorul vecin, dar în cele din urmă meciul s-a încheiat într-o atmosferă de fair-play deplin.

20130316_165528

Georgia a cucerit Cupa Europeană a Naţiunilor chiar dacă s-a aflat la egalitate de puncte cu România (19), dar a beneficiat de un punctaveraj superior (+74), faţă de cel al Stejarilor (+49). Rusia a completat podiumul, cu 14 puncte, în timp ce Portugalia (7 puncte), Belgia (5 puncte) şi Spania 5 puncte) s-au clasat pe celelalte locuri.

20130316_170219

Pe lângă Scutul European, trofeu acordat de Jean Claude Baqué, gruzinii au intrat şi în posesia Cupei Antim Ivireanul, care se acordă la fiecare întâlnire între cele două reprezentative.

Sâmbătă s-au mai disputat meciurile Rusia-Belgia 43-32 şi Spania-Portugalia 9-9.

Primele două clasate la finalul clasamentului cumulat după disputarea meciurilor din 2014 vor obţine calificarea la turneul final al Cupei Mondiale din 2014.

România va juca în 2014 trei meciuri pe teren propriu, cu Portugalia, Spania şi Belgia, urmând ca meciurile de foc cu Georgia şi Rusia să fie în deplasare.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza