Menu
0 Comments

Linux Mint a lansat Olivia 15 – RC

Clem Lefevbre si echipa de dezvoltatori din spatele proiectului Linux Mint au lansat, joi, versiunea Realease Candidate pentru a 15-a evolutie a sistemului de operare Linux Mint.

Cu numele de cod Olivia, continuand buna traditie a numerotarii alfabetice cu nume feminine, Linux Mint 15 is the most ambitious release since the start of the project, mai pe romaneste spus cea mai ambitioasa versiune lansata de la startul proiectului.

Cel face atat de special pe Linux Mint 15 probabil ca va intrebati cu totii? Ei bine in primul rand este vorba de maturitatea sistemului in ansamblu, mai ales in contextul despartirii de linia celor de la Canonical/Ubuntu. In al doilea rand, dar poate mai important decat primul, avem de-a face cu cele doua desktop-uri promovate de Linux Mint, MATE (versiunea 1.6) si Cinnamon (1.8) ajunse la un stadiu de dezvoltare care le permite sa se individualizeze pe acest segment.

Pentru ca sa fim cinstiti, in lumea Linux diferenta este facuta de desktop in cea mai mare masura. Practic avem acelasi Kernel Linux pus la dispozitie de parintele sistemului, Linux Torvalds, pe care fiecare dezvoltator sau intretinator de distributie il imbraca cu un desktop fie el Unity, MATE, Cinnamon, GNOME, KDE, XFCE, LXDE si altele.

Am apucat sa testez varianta Cinnamon si, ca la orice distributie Linux, am reusit sa ma conectez la internet inca din modul LIVE USB, iar de aici a decurs intreaga functionabilitate a sistemului.

Ce mi-a sarit in ochi si apreciez la capitolul bile albe este posibilitatea de a instala mult mai usor widget-uri pentru panoul principal, operatiune care la versiunea anterioara de Mint era destul de anevoioasa.

Am mai observat un meniu usor personalizat la LibreOffice Writer, dar cred ca este valabil pentru toate celelalte aplicatii, meniu care aduce mult cu cel prezent la AbiWord. Personal recunosc ca nu m-a dat pe spate si inca mai astept acea optiune la LibreOffice Writer care sa permita deschiderea mai multor tab-uri in aceeasi fereastra ca la web browsere (n.r. – sper sa ma auda cineva pe aceasta cale daca este cu putinta).

Altfel, numai de bine despre Linux Mint, o distributie solida si stabila, cea mai folosita si apreciata tinand cont de ierarhia Distrowatch.

P.S. Revin cu alte detalii dupa lansarea oficiala a versiunii finale.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza