Menu
0 Comments

Cum am votat in DJ Mag Top 100 – Editia 2013

Dupa un nou sezon de A State of Trance cu numeroase petreceri aniversare a venit timpul sa votam in topul 100 realizat de Dj Magazine, publicatia care da ora exacta cand vine vorba de ierarhizarea artistilor care activeaza in nisa muzicii electronice.

Asa cum probabil v-ati dat deja seama pentru mine nu a fost deloc o alegere grea in ceea ce priveste cele cinci optiuni. Mai greu a fost sa ma decid pe cine sa las in afara topului cinci si, ca in fiecare an, sunt nume importante pe care nu le-am inclus in votul meu, dar care raman artisti de referinta si pe care ii ascult cu placere.

Sa incepem asadar cu pozitia a 5-a, pe care am atribuit-o duoului olandez W&W format din Willem van Hanegem si Wardt van der Harst. Cei doi au continuat si in 2013 ascensiunea inceputa nu cu mult timp in urma si prezentele in cadrul ASOT 600 m-au convins sa le acord votul meu.

[youtube id=”qSAQF-V1WsY”]

Locul 4 l-am acordat tot unui duo si de aceasta data este vorba de “dublul” german care formeaza Cosmic Gate, Nic Chagall si Bossi. O echipa care nu mai are nevoie de nicio prezentare si care, la fel ca W&W, au rupt in cadrul ASOT 600 la petrecerile din Kuala Lumpur si Miami.

[youtube id=”56YGd-8emG8″]

Pentru mine, cel putin, Dash Berlin este revelatia anului 2013 in materie de seturi trance. Lansat in urma cu doar sase ani, proiectul Dash Berlin il are in spatele pupitrului de comanda pe olandezul Jeffrey Sutorius, iar show-ul creat de acesta in cadrul ASOT600 a adus un plus de culoare petrecerii organizate de Armin van Buuren la nivel  global. Trebuie sa recunoastem ca pe langa mixurile sale foarte bune, Dash Berlin, artistul, este si un foarte bun one man show. Danseaza, se misca in permanenta la pupitru si are o interactiune foarte buna cu publicul. De referinta sunt petrecerile din Beirut, Mexico City sau Miami. Prestatia lui de la recent incheiatul Global Gatherink din UK m-a convins sa-i acord locul al treilea fara nicio strangere de inima, iar ca piesa de referinta din toata activitatea lui de anul acest remarc John Martin – Just Drive [Dash Berlin Bootleg], piesa care poate fi ascultata in primele 12 minute ale setului din Mexico City.

[youtube id=”LipSEX0fr9M”]

Cand vine vorba de Markus Schulz imi vin in minte doua lucruri: unul pe care l-am facut si un altul pe care il voi face. Despre primul am mai scris si ne trimite inapoi in timp, mai precis in septembrie 2010 cand, intr-un Studio Martin bucurestean plin pana la refuz, americanul de origine germana a mixat trei ore senzationale in cadrul Global DJ Broadcast World Tour. Incantat de setul lui Markus din acea seara mi-am promis ca trebuie sa-l revad si intalnirea se va produce pe 7 septembrie la Arenele Romane, unde Markus Schulz va mixa alaturi de Ferry Corsten in cadrul evenimentului New World Punx. Va fi cu siguranta o noapte magica. Sa nu uitam de evolutiile lui Markus in ASOT600, de seturile GDJB sau de maratonul de 12 ore de la Tomorrowland. In video de mai jos se vede cel mai bine pasiunea lui Markus pentru ceea ce face si face foarte bine.

[youtube id=”8twNwhMY1B8″]

La fel cum se spune ca in Brazilia voleiul este sportul numarul unu pentru ca fotbalul este deja religie, la fel putem spune, fara sa se simte niemeni ofensat, ca daca Markus Schulz ar merita numarul 1 mondial ar fi pentru ca eventual Armin van Buuren ar primi un premiu special pentru intreaga activitate. Un fel de Number One for Life. Evident ca sunt subiectiv si exagerez putin, dar pentru mine Armin van Buuren nu are echivalent. Este mai mult decat numarul unu intr-un anume clasament. Armin van Buuren si tot ce produce in materie de muzica este un mod de viata. Ascult Armin van Buuren in fiecare zi, ii urmaresc activitatea pe toate canalele sociale, astept informatii despre el si ma bucur pentru fiecare realizare a lui. Asadar, Armin van Buuren numarul unu pe viata.

Lasand la o parte subiectivismul de inteles, am ales Armin van Buuren  pe prima pozitie pentru turul de forta pe care l-a facut cu ASOT600. Petreceri senzationale, cu lineup-uri de exceptie. Totul la superlativ si, in plus, pentru prima data am avut ocazia sa urmarim LIVE VIDEO pe YouTube o parte din aceste petreceri. Probabil in viitor aceasta practica va deveni comuna tuturor evenimentelor cu renume, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Am ales Armin van Buuren pentru noul sau album, Intense, unul care, in opinia mea, se ridica la nivelul Imagine, dupa mine cel mai bun album scos vreodata de Armin. Am ales Armin van Buuren pentru omul din el, pentru ca dincolo de a fi un DJ, un artist, o persoana publica, este un om ca noi toti, cu sentimente pe care le exprima fata de public. Asa s-a intamplat la Tomorrowland unde Armin van Buuren a anuntat venirea pe lume a fiului sau Remy chiar inaintea setului. Tot respectul pentru Armin van Buuren.

[youtube id=”INCxY-Nne4M”]

Cei de la DJ Mag TOP 100 ofera si posibilitatea unui vot bonus pentru DJ-ul care a marcat industria muzicii electronice in ultimii 20 de ani. M-am gandit evident la un clasic in materie. Unii dintre voi poate i-ati fi ales pe Tiesto, John Digweed, Carl Cox sau Paul Oakenfold. Eu insa i-am acordat votul bonus lui Paul van Dyk. Fost numar unu in 2005 si 2006, Paul van Dyk reprezinta in opinia mea o legenda vie a genului trance, un artist care a trecut de la vinil la CD pentru a ajunge in prezent sa mixeze exclusiv pe computer, dar care niciodata nu a renuntat nicio secunda la acest curent muzical doar de dragul de a reveni in top sau a mai castiga cateva procente de faima. Pentru ca nu avea nevoie. Paul van Dyk este o legenda vie.

paul van dyk – Live @Beatport Berlin Office 03.07.2013 (USTREAM)

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza