Menu
0 Comments

Campionatele Mondiale de Ciclism – Cursa elitei. Rui Costa obtine aurul in fata lui Rodriguez

Rutierul Rui Costa a scris istorie, duminica dupa-amiaza, pe soselele inundate de apa din Florenta la editia din acest an a Campionatelor Mondiale de ciclism.

Ciclistul lusitan l-a invins la un sprint in doi pe spaniolul Joaquin “Purito” Rodriguez si a intrat in posesia medaliei de aur si a mult ravnitului tricou in culorile curcubeului. Este primul portughez care cucereste titlul mondial pe sosea.

Medalia de bronz i-a revenit lui Alejandro Valverde, ciclist care l-a devansat pe italianul Vincenzo Nibali, de departe unul dintre cei mai mari pierzatori de la aceasta editie a Mondialelor.

Cei patru s-au desprins din grupul favoritilor pe prima catarare a ultimului tur de circuit dupa ce italienii au incercat sa mute decisiv printr-un atac al lui Michele Scarponi.

Primul care a reactionat a fost Rodriguez, care a strans imediat la Scarponi, dupa care s-a creat grupul de frunte cu Nibali, capitanul italienilor, Valverde, Rui Costa si columbianul Rigoberto Uran.

Nibali a preluat controlul pe urmatoarea portiune in urcare si doar Rodriguez a reusit sa-i faca fata, in timp ce Valverde si Rui Costa au ramas cativa zeci de metri mai in spate.

Cunoscut pentru aptitutinile sale de coborator, Nibali a mers extrem de prudent dupa ce Uran a cazut spectaculos chiar in fata sa pravalindu-se peste un zid de pamant de pe marginea soselei.

Rodriguez in schimb a mers la limita asumandu-si toate riscurile din lume pentru obtinerea titlului mondial. “Purito” a reusit sa-si construiasca un avans de 12 secunde, dar nu a fost suficient pentru a rezista in fata trioului format din Nibali, Valverde si Rui Costa.

Doar Nibali si-a asumat din acest grup urmarirea lui Rodriguez, ceilalti doi refuzand colaborare, iar italianul avea sa plateasca la final tribut pentru efortul sau.

In cele din urma Rodriguez a fost ajuns din urma, dar ibericul nu s-a lasat si a atacat din nou de aceasta data pe plat. Nibali nu a mai avut forta sa conduca urmarirea, iar din ultima linie a sprintat furibund Rui Costa, rutier care pana atunci statuse la cutie.

Din trei pedale Rui Costa a ajuns langa Rodriguez cu mai putin de un kilometru inaintea finalului, in timp ce in spate batea vantul resemnarii pe langa Valverde si Nibali.

Lui Rodriguez nu i-a venit sa creada cand l-a vazut pe Rui Costa langa el si a incercat un scurt dialog cu portughezul, insa acesta i-a facut semn cu capul sa-si vada de drum.

Cu un gabarit mai impozant decat al lui Rodriguez si mult mai odihnit dupa cum a lasat impresia, Rui Costa l-a invins in duel direct pe Rodriguez spre marea dezamagire a acestuia din urma.

Valverde a cules maruntisul si a obtinut fara glorie medalia de bronz in fata unui Nibali din cale afara de frustrat.

Cursa din acest an s-a desfasurat in conditii atmosferice infernale, ploaia torentiala si frigul provocand numeroase cazaturi si abandonuri. Sosirea a avut loc dupa aproape 7 ore si jumatate de la startul real.

Printre rutierii prezenti in plutonul de elita s-a numarat si romanul Andrei Nechita, ciclist care a rezistat in grupul favoritilor pana cu 40 de kilometri inaintea finalului, adica 230 de kilometri alaturi de cei mai buni ciclisti din lume, performanta care nu este chiar la indemana oricui.

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza