Menu
0 Comments

Bicicleala de luni, o plimbare pentru normalitate pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei

Biciclistii au demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, ca reprezinta o categorie umana extrem de unita si sensibila la problemele care tin de infrastructura orasului.

Precum in celebra zicala cu prostul si filozofii, a fost de ajuns ca niste “binevoitori” sa arunce o piatra in balta, a se citi o petitie online prin care solicitau inchiderea pistei de biciclete de pe Calea Victoriei, pentru ca biciclistii sa se mobilizeze cu mic, cu mare (n.a. -da, au fost si copii la plimbarea de luni seara) si sa apere acesti 3 kilometri ai bucatii de asfalt care are o insemnatate morala inainte de toate.

E adevarat, pista nu e lunga, nu face parte dintr-un program amplu de realizare a unei retele in tot orasul, incepe brusc si se termina la fel de abrupt, insa pentru biciclistul de rand, cel al carui puls in traficul bucurestean e constant la minim suta aceasta bucata de asfalt reprezinta o realizare.

Pista de pe Calea Victoriei reprezinta un inceput chiar daca privita in ansamblul intregului oras apare ca o sticla ratacita in mijlocul oceanului, insa pentru biciclist ca participant la trafic acest petec de asfalt delimitat de restul carosabilului face diferenta intre a fi sau nu sanatos sub aspectul integritatii fizice.

Si spun acest lucru din experienta mea si a celorlalti prieteni biciclisti. In fiecare zi ne riscam viata la propriu, fara a fi vorba aici de nicio figura de stil, ne riscam viata mergand la locurile de munca sau spre locurile de intalnire cu prietenii. N-avem alternativa, infrastructura este rudimentara, mentalitatea si educatia celorlalti participanti la trafic lasa de dorit.

Nu discutam aici despre cine si cum a facut pista de pe Calea Victoriei, ci discutam despre un lucru realizat intr-o tara in care de cele mai multe ori, asa cum am vazut dupa 1989, distrugerea a fost privita ca un fel de mare salt inainte pe scara involutiei.

Asadar, peste 150 de biciclisti s-au adunat in cadrul Biciclelii de luni – Tura saptamanala sustinuta si organizata de Adevaratii Veloprieteni pentru a se plimba pe pista de bicicleta de pe Calea Victoriei intr-un gest simbolic cu caracter de mesaj care a sunat cam asa: “suntem aici, existam si o putem face impreuna, noi pe pista noastra, voi pe cealalta parte a carosabilului, fara a ne exclude unii pe altii”.

Interesant este ca pe langa plimbarea propriu-zisa si socializarea de rigoare, am observat ca nimeni, dar absolut nimeni, nu a schitat macar un minim gest de dezaprobare fata de prezenta numeroasa a biciclistilor in susul si in josul Caii Victoriei. Nici macar soferii care intre 19:30 si 21:00 au fost colegii nostri de trafic si despre care s-a acreditat eronata idee cum ca ar fi total impotriva acestei piste pentru biciclete.

Asadar, in loc de concluzie, pista de biciclete de pe Calea Victoriei trebuie sa ramana acolo unde este in prezent si nu doar atat, trebuie continuata cu alte piste care sa formeze o retea la nivelul intregului oras.

Doar asa putem contribui la schimbarea mentalitatilor si la crearea unui culturi proprii a mersului pe bicicleta alaturi de ceilalti participanti la trafic.

Raspunsul biciclistilor la initiativa unora de a solicita inchiderea pistei de biciclete de pe Calea Victoriei continua si marti seara pentru ca, nu-i asa, Daca este marti sunt 3 ceasuri bune de biciclit.

P.S. De ce … cine? Nu doar ca petitia online a “stimabililor” s-a lovit de un esec zdrobitor primit in freza ca un bumerang scapat de sub control, dar am si raspuns prezent batand saua, luni seara, alaturi de oameni faini pe o pista de biciclete pana la urma simbol pentru o societate normala. Pista de biciclete de pe Calea Victoriei reprezinta inceputul unei noi ere in peisajul urban din Bucuresti si speram ca prin actiunile noastre sa putem oferi copiilor nostri ai tuturor posibilitatea de a avea bicicleta drept mijloc alternativ si mai ales sigur de deplasare.

Galerie foto de la plimbarea de luni seara cu amabilitatea foto4ever.ro (mai multe poze pe Facebook)

Tags: , , , , ,

1 thought on “Bicicleala de luni, o plimbare pentru normalitate pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei”

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.