Menu
0 Comments

Doneaza sange, Salveaza o viata! Cand Dumnezeu te ia de mana si iti arata Calea

Blood donation saves lives, needs more promotion

Centrele medicale din Romania se confrunta cu o lipsa alarmanta de sange, iar sub 2% din populatia activa a tarii (18-60 ani) doneaza sange din proprie initiativa. Este o realitate alarmanta, dar si mai trist este ca de existenta sangelui depinde insasi viata oamenilor aflati in suferinta.

Ce ne impiedica sa facem ca aceasta realitate sa nu mai fie la fel de gri si sa indreptam lucrurile prin vointa noastra si cu ajutorul lui Dumnezeu?

Pacatul ignorantei 

Buna intrebare, mi-am zis. In ceea ce ma priveste, ignoranta m-a facut ca pana acum sa tratez subiectul de undeva din exterior, din autosuficienta omului care era convins ca lui nu i se poate intampla nimic rau si ca, neavand pana acum probleme, isi poate vedea mai departe de ale lui netulburat de problemele altora. Aproape ca nu-mi vine sa cred in ce negura traiam.

Intr-un mod asemenator se comporta, din pacate, majoritatea oamenilor care au impresia ca pazind poruncile lui Dumnezeu e suficient pentru mantuire fara o implicare activa, fara un act de vointa, insa lucrurile nu stau deloc asa, iar cand noi nu ne dam seama are grija Hristos Adevaratul Nostru Dumnezeu sa ne arate Calea.

Asa mi s-a intamplat si mie, draga cititorule si, de unde eram cufundat in intunecimea ignorantei pe tema lipsei de sange, desi imi trecusera pe la urechi stirile la care am facut referire anterior, am devenit un ravnitor de a dona sange.

De unde am aflat?

Totul s-a intamplat la Biserica dupa Sfanta Liturghie in urma cuvantarii parinteului duhovnic, si aici fac o paranteza si va indemn din tot sufletul sa mergeti la Biserica pentru ca veti avea numai de castigat, il veti simti pe Dumnezeu cum lucreaza cu voi si veti deveni oameni cu adevarat bogati duhovniceste, ceea ce conteaza cel mai mult in definitiv.

Flacara dorintei de a dona sange si de a salva pe cat se poate un semen aflat la grea incercare s-a aprins instant in mine si, dintr-odata, m-am simtit de parca as fi fost un donator de cand lumea. Am trecut peste toate prejudecatile, stereotipurile si temerile inerente oricarei intalniri cu un cadru medical si am mers cu inima deschisa spre centrul de donare.

Ce inseamna pana la urma a dona sange?

Daca ne referim in termeni strict laici, donarea de sange este cu siguranta un act de responsabilitate civica si de constientizare a realitatii ingrijoratoare din sistemul sanitar, iar referindu-ne la chestiunea sangelui aceasta este una de care, mai devreme sau mai tarziu, ne-am putea lovi cu totii. Asa ca cel putin din acest punct de vedere ar trebui sa ne dea de gandit si sa reflectam mai mult.

Dincolo de actul civic in sine donarea de sange reprezinta in opinia mea si un gest crestinesc prin care fiecare dintre noi ofera spre ajutorul aproapelui ceea ce Dumnezeu ne-a daruit noua pana acum. Daca suntem sanatosi se intampla numai cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos cel indelung milostiv si rabdator, iar donarea in sine trebuie sa fie pentru fiecare crestin responsabil un gest de recunostinta fata de Dumnezeu, cel ce a facut Cerul si Pamantul si pe noi ne-a daruit sanatosi in aceasta viata.

In opinia mea, asa cum Mantuitorul Hristos s-a jertfit pe Cruce pentru a spala pacatele noastre prin sangele Sau cel scump, nu cred ca noua oamenilor ar trebui sa ne vina foarte greu sa raspundem chemarii aproapelui aflat in nevoie. Daca vreti, donarea de sange reprezinta pana la urma o mica parte din rasplata pe care o datoram lui Dumnezeu pentru numeroasele sale binefaceri, unele pe care le vedem, altele pe care inca nu le constientizam dar care sunt acolo prezente in viata noastra.

Daca iti iubesti aproapele, asa cum ne cere Dumnezeu, ca pe tine insuti, atunci inseamna ca poti dona 450 de ml din sangele tau pentru ajutorul si sanatatea celui aflat in nevoie. Tu azi esti sanatos, stai la birou, iesi cu prietenii in oras, dormi linistit pe a ta perna, dar un altul poate asteapta pe patul de spital ca usa sa se deschida si medicul sa-i dea vestea mult asteptata: “te putem opera, am facut rost de sange”. Si atunci, de ce sa nu devenim cu adevarat frati crestini in adevaratul sens al cuvantului, frati intru alinarea suferintei aproapelui nostru. Nu ne costa nimic, iar multumirea de care te vei bucura la urma va face ca frica de ac, prejudecatile sau eventuala invocare a pierderii din timpul pretios sa para o suma de aspecte total nefolositoare pentru suflet.

Pe mine nu m-a costat nimic si, in plus, dupa donarea in sine am simtit o bucurie lautrinca greu explicabila in cuvinte. Multi veti crede ca exagerez, dar am simtit ca si cum ingerul Domnului m-a luat de mana si m-a purtat prin acel centru de donare, totul decurgand intr-o oranduire aproape de perfectiune, spun aproape pentru ca, nu-i asa, numai Dumnezeu este perfect.

In incheiere, mentionez ca actiunea umanitara Doneaza Sange! Salveaza o viata s-a desfasurat la initiativa nou-infiintatei Ligi a Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani – Filiala Sector 2 si a avut loc la Centrul de îngrijiri paliative ‘Sfântul Nectarie’ din incinta bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc

Aceasta actiune umanitara face parte din campania Patriarhiei Române Doneaza Sange ! Salvează o viata! derulată la nivel national cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

photo credit: European Parliament

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza