Menu
2 Comments

Romania in direct la Europa FM despre necesitatea pistelor de biciclete

Postul de radio Europa FM a gazduit, luni dupa-pranz, in cadrul emisiunii Romania in direct cu Moise Guran si Vlad Petreanu, o dezbatere cu ascultatorii pe tema necesitatii pistelor de biciclete in Romania, pornind de la discutia iscata in jurul pistei de pe Calea Victoriei.

Astfel, ascultatorii au fost invitati sa-si dea cu pararea, iar majoritatea covarsitoare a celor care au intrat in direct s-au exprimat in favoarea existentei pistelor de biciclete, cu unele observatii pe care le-am notat mai jos.

Vocea strazii cu privire la necesitatea/existenta pistelor de biciclete:

 • nu poti reface orasul pentru bicliclisti pentru ca a fost gandit altfel;
 • navetistii pe bicicleta (problema infrastructurii);
 • banda speciala pentru transportul in comun si pastrarea pistei pentru biciclisti;
 • mare greseala pentru desfiintarea pistelor de biciclete;
 • nu avem cultura pentru mersul cu bicicleta: “pista libera, biciclistul merge pe carosabil pe langa masini”;
 • avem nevoie si de biciclete pentru ca viata moderna ne conduce sa stam mai mult in masini;
 • avem nevoie de educatie in trafic inainte de a avea piste de biciclete. soferii nu stiu sa respecte motociclistii si biciclistii in trafic;
 • pistele de biciclete pentru Romania sunt un lux in acest moment;
 • infrastructura potrivita ar duce la diversificarea luxului numit transport individual;
 • este binevenita aceasta pista de pe Calea Victoriei, dar face legatura intre nimic si nimic, nu are continuitate;
 • eram deranjat de pista, dar am gasit alternativa si nu mai merg pe Calea Victoriei. abia am luat si noi initiativa cu pistele si acum le desfiintam? daca acum 20 de ani aveam prea multe autostrazi si prea putine masini pe ele, le desfiintam?;
 • este o problema de educatie si totul ar trebui inceput din scoli cu o materie obligatorie de educatie rutiera;

Ca o observatie, la emisiunea de la Europa FM m-a surprins ca majoritatea celor care au telefonat sa se exprime au fost oameni din provincie, doar doi din Bucuresti si alti cativa bucuresteni de ocazie. Soferii nervosi si prinsi in trafic oare nu asculta Europa FM sau asa numitul deranj al existentei pistei de biciclete de pe Calea Victoriei ramane doar in imaginatia unora?

Parerea amfitrionilor emisiunii de la Europa FM:

“Pana sa se faca pista de biciclete pe Calea Victoriei era fix aceeasi aglomeratie, pentru ca la un moment dat ea tot se ingusteaza, asa ca degeaba ai patru benzi la intrare si doua la iesire. In traficul din Bucuresti poti sa fii ce sofer vrei, un biciclist se va descurta intotdeauna mai repede prin trafic” (Moise Guran).

“Artera pentru biciclisti este mereu goala pentru ca traficul pe bicicleta este tot timpul fluid, biciclistii nu se aglomereaza niciodata. Ele sunt o idee buna, pistele, dar se fura foarte multi bani. Liniile vopsite pe jos au costat vreo 12 milioane de euro, dupa care a venit politia si le-a inchis. Pista de pe Calea Victoriei este o scurtatura in conditiile in care nu exista niciun plan de dezvoltare, nicio retea de piste” (Vlad Petreanu).

Tags: , , , , , , ,

2 thoughts on “Romania in direct la Europa FM despre necesitatea pistelor de biciclete”

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza