Menu
0 Comments

O mica recenzie la Haosul de la Versailles

Chiar daca actiunea nu te da pe spate, Haos la Versailles ramane un film placut ochiului daca-l vizionezi intr-o companie potrivita, un film relaxant daca esti pasionat cat de cat de istorie sau, pur si simplu, vrei sa te rupi de cotidian si pret de doua ori sa visezi cu ochii deschisi la Franta secolului al XVII-lea.

Nu lipsesc scenele de umor, dar nu este acel umor tipic filmelor hollywoodiene cu adolescenti cuprinsi de nebunia pubertatii, ci este vorba mai degraba despre un umor britanic, rafinat si de bun gust. E de inteles pana la urma prin prisma semnaturii BBC Films.

Kate Winslet, personajul principal al peliculei, isi joaca bine rolul de femeie puternica si zbatatoare intr-o lume dura si exclusivista a gentilomilor acelor vremuri. Prizoniera propriului trecut, personajul Sabine de Barra reuseste sa se elibereze de acesta prin intermediul creatiei si cu ajutorul iubirii, ceea ce ne arata cat se poate de clar ca, nu-i asa, doar impreuna putem reusi. De fapt aceasta este si intriga filmului.

Creatie si iubire, doua teme care merg practic mana in mana sau, altfel spus, luate de mana, pentru redescoperirea acelui Eden pierdut de protoparintii nostri si despre care ne vorbeste celalalt personaj central, maestrul Andre Le Maitre.

Dumnezeu l-a lasat pe om intr-o gradina, insa omul si-a pierdut locul de cetatean al Raiului prin pacatul originar. Dar tot de la Dumnezeu am luat sansa de a lucra in timpul vietii pamantesti la reconstruirea acelui Paradis pierdut prin intermediul talantului (darului) pe care il primim la nastere.

Daca v-ati intrebat vreodata unde si ce este Raiul, v-as putea spune ca acesta incepe chiar din sufletul nostru, de aici, din existenta materiala, si tine doar de noi sa-l avem, sa-l pastram si sa-l impartasim cu ceilalti prin comportament, atitudine si un mod sanatos de gandire. Sufletul e oglinda Raiului nostru, dar si biletul de trecere la cele vesnice alaturi de cei drepti.

Asadar, Raiul incepe din sufletul nostru, Raiul inseamna creatie, iubire si comuniune (in sensul de insotire). Din pacate de multe ori acestea raman pentru multi dintre noi doar simple cuvinte golite de orice continut profund, rostite fara a fi trecute printr-un minim filtru al constiintei.

20150510_195203

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.