Menu
4 Comments

Atentie biciclisti! Politia locala inventeaza legi despre participarea in trafic

Cresterea numarului de biciclisti prezenti in traficul urban genereaza panica in randul oamenilor platiti din banul public pentru a veghea la respectarea legilor in vigoare. Adica a politistilor locali.

Sigur, e o afirmatie nefondata care insa ar trebui sa ne dea de gandit fiecaruia dintre noi, biciclist sau nu. Si de ce spun asta?

Pentru ca, mai nou, exista asa un curent de opinie raspandit in randul biciclistilor cum ca am fi devenit un fel de tinte pentru oamenii in uniforma si ca s-ar incerca intr-o oarecare masura indepartarea noastra de pe carosabil.

Iarasi o afirmatie generatoare de ingrijorare si de panica pentru biciclisti, dar cum sa nu fie asa cand realitatea vine in sustinerea celor spuse pana acum.

Si cand vorbim de realitate putem lua cel mai recent exemplu care ne vine la indemana. Un exemplu care sta marturie despre derapajul, ca sa nu spunem totusi abuz, unor agenti de la Politia Locala.

Se facea ca doi biclisti, asa cum mergeau ei pe Calea Grivitei, sunt opriti in dreptul Garii de Nord si avertizati ca ar putea primi amenda pe motiv ca nu poarta casca de protectie in deplasarea lor pe doua roti.

Amenintare venita sub “acoperirea” unei foi A4 trasa in plastic si care face referire la Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei Numarul 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Asa cum se poate observa si din imaginea de mai jos, subliniat cu rosu, agentii locali au reinventat actul normativ si l-au modificat dupa bunul plac facandu-l sa sune astfel: “Conducatorii de biciclete si de mopede au obligatia de a purta CASCA DE PROTECTIE”.

Orice biciclist care se respecta, si din cate stiu eu cam 99% dintre ei se respecta, stie ca portul castii este doar RECOMANDAT si NU OBLIGATORIU (n.r. – am scris cu majuscule special ca in “legea reinventata” a celor de la locala).

Ia sa vedem ce spune Art.36, alin.2 din OUG 192/2002. Pai spune, textual, fix asa:

Art. 36. – “Cursul de pregatire teoretica si practica in vederea sustinerii examenului pentru obtinerea permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii”

Evident ca o alunecare grava si ca domnii care au intocmit acea tipla au copiat gresit. Au vrut sa scrie Articolul 36 din Codul Rutier, dar l-au confundat ca numar cu cel din OUG. O nimica toata. Pana la urma vorbim de o lege, ce sa fie asa de grav.

Mergem la Articolul 36 din Codul Rutier si vedem ce spune. Pai spune cam asa:

“Pe timpul deplasarii pe drumurile publice, conducatorii motocicletelor, mopedelor si persoanele transportate pe acestea au obligatia sa poarte casca de protectie omologata”.

Parca suna un pic altfel, nu? Si ce vedem aici sau mai bine spus ce nu vedem?! Nici urma de mentionarea macar a bicicletei, ca sa nu mai vorbim de vreo casca purtata OBLIGATORIU.

Ne intoarcem la OUG si cautam, asa babeste cu CTRL+F dupa casca, astfel ca ajungem la Art.160, punctul 4 unde se spune negru pe alb:

Se RECOMANDA ca, in circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata.

Si cu asta am incheiat discutia despre obligativitatea purtatului castii pe bicicleta in trafic. Din punct de vedere legal lucrurile sunt cat se poate de clare si tocmai am demonstrat ca politistii locali care i-au amenintat pe cei doi biciclisti sunt intr-o mare eroare si la cum arata tipla lor A4 nu pare a fi o eroare asa din nestiinta, ci o eroare premeditata, ceea ce nu este deloc in regula pentru bunul mers al democratiei si respectarii legii in litera ei.

Ca biciclist urban cu peste 8000 de kilometri facuti exclusiv pe sosele si nu poteci sau trotuare eu recomand portul castii. Eu o fac in fiecare zi si nu pentru ca imi recomanda legea, ci pentru ca asa imi dicteaza constiinta sa ma protejez.

A doua aberatie pe care am auzit-o mentionata de la domnul in uniforma vizeaza circulatia pe trotuar a biciclistilor. Ce!!! Stiu, si pe mine m-a socat, dar legea e clara si aici, desi lasa loc de interpretari.

Art. 161. – (1) Se interzice conducatorilor de biciclete:

c) sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

Probabil agentul stia el ca mai exista ceva, dar a nu face confuzia intre trotuar si poteca (e totusi o mica mare diferenta):

i) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;

In jurul termenului “practicabil” sta cheia intelegerii acestui punct de lege si nu cred ca mai are rost sa intram in amanunte despre practicabilitatea alternativelor rutiere in Romania.

Si tot la capitolul aberatii vine si “recomandarea” agentilor de mai sus pentru folosirea luminilor de intalnire pe tot parcursul zilei. Da, exact, la bicicleta!!! Acum, lasand la o parte orice discutie despre legi, ca nici nu e vorba de asa ceva niciunde, simtul ridicolului ar trebui reglementat cumva.

Asadar, dupa toate cele prezentate pana acum, sa nu avem in continuare motive de temere cu privire la bunele intentii ale oamenilor in uniforma cand vine vorba de prezenta biciclistilor in trafic?

Mai jos am atasat asa zisa lege prin care biciclistul trebuie amendat pentru nepurtarea castii de protectie in trafic (tocmai am demonstrat ca nu exista asa ceva din punct de vedere legal si ca totul este o inventie sfruntata):

11138136_10153151442366676_1485945452636613148_n

Tags: , , , , , , , ,

4 thoughts on “Atentie biciclisti! Politia locala inventeaza legi despre participarea in trafic”

 1. gore says:

  Ok, sa zicem ca primesti o amenda pentru unul din motivele inventate. Te duci si faci contestatie. si cel mai probabil o sa castigi. Dar, oare dupa aceea nu merge facuta si o plangere penala la adresa asa zisului politist??

  1. Vlad says:

   Merge, dar iti omori timpul pt asa ceva??

   1. Cristi says:

    Pai asta e problema, ca nimeni nu e interesat sa isi omoare timpul cu asa ceva, si astfel, aceste practici vor continua la nesfarsit. Eu mi-as omori timpul cu asa ceva daca as fi amendat, iar daca timpul ar fi foarte pretios pentru mine, as pleca de langa acesti jepcari, nu as mai sta la discutie cu ei. Recomand insa prima varianta

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza