Menu
0 Comments

La Mulţi Ani, Limbă română!

Înaintaşi de-ai noştri au păzit-o de multe ori cu preţul vieţii şi au aşezat-o la loc de cinste alături de credinţa în Hristos şi dragostea de neam. O găsim aşternută în poeziile lui Mihai Eminescu, zugrăvită memorabil în romanele lui Marin Preda, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu şi alţii. E melodioasă, te unge la suflet cu bogăţia ei de cuvinte şi expresii. În Biserici şi mănăstiri e cântată în Psalmi şi tropare închinate celor sfinte. E frumoasa Limbă Română!!!

Şi cu toate acestea, din păcate, pentru mulţi dintre noi ea încă reprezintă o taină, într-un amestec de neştiinţă şi ignoranţă. Sunt oameni care se ruşinează să spună simplu că un lucru e frumos, pentru ca e mai în tendinţă să-l folosească pe ”cool” sau ”marpha”. O pocim fără milă, îi zdrobim conţinutul luaţi de curentul mondializării sau din pură prostie şi astfel uităm de unde venim, fără a mai avea vreun reper spre unde ne îndreptăm.

Dak citeshti akm un dialog intre 2 adolescentzi, vei avea impresya ka ai in fatza o alta lymba, ceva dialekt de klingonian din Star Trek. Nush sa zik akm mai multe astphel de ekspresii, dar e limpede k…asta nu e Limba Română!!!

Așadar, 31 august este de câțiva ani Ziua Limbii Române. O trecem cu vederea să nu aglomerăm cumva și așa o agendă foarte încărcată de zile speciale pentru noi românii, cum ar fi Valentine’s, Halloween, Thanksgiving sau St.Patrick’s Day.

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza