Menu
0 Comments

Stejarii si spiritul rugbyului dupa infrangerea cu Franta

p9274187Stejarii au parasit terenul in aplauzele jucatorilor Frantei, cei in fata carora s-au inclinat cu 11-38 in prima partida la Cupa Mondiala de rugby. Asa se procedeaza in acest sport al golanilor jucat de gentlemeni, ca invingatorii sa-si aplaude invinsii, iar acestia din urma sa le intoarca gestul la randul lor. Acesta este spiritul rugbyului!

Un meci disputat intr-un cadru ambiental cu totul special, pe Stadionul Olimpic din Londra in fata a 50.000 de spectatori, si in care am ramas la egalitate cu vicecampioana mondiala in primele 30 de minute, am ratat sansa trecerii la conducere cand tabela arata 3-3 si Florin Vlaicu a ratat o lovitura de pedeapsa din pozitie favorabila.

De asemenea am trecut foarte aproape de eseu, unul neacordat chiar si dupa proba video, apoi am primit un eseu care la fel de bine putea fi invalidat pentru o miscare dubla din partea lui Sofiane Guitoune. S-a terminat 38-11, dar la fel de bine se putea incheia 38-16 daca tinem cont de cele cinci puncte ratate de Vlaicu, o lovitura de pedeapsa in prima repriza si transformarea eseului reusit de Valentin Ursache. O incercare intrata in istorie fiind prima pe care Romania o reuseste in fata Frantei la o Cupa Mondiala, ceea ce nu reprezinta chiar putin lucru.

Una peste alta, un joc bun facut de Stejari si o comportare onorabila in fata unui adversar care evolueaza, sa recunoastem, intr-o liga superioara si aici ma refer la Turneul Celor 6 Natiuni in comparatie cu Rugby Europe Championship, noua denumire a Cupei Europene a Natiunilor.

O minune gen Japonia se intampla cam o data la un secol, asta pentru cine se gandea ca vom invinge Franta. Nu vom invinge nici Irlanda si posibil nici Italia, desi Squadra Azzura a reusit mai putine puncte (10) contra Frantei, dar o Franta cu o alta garnitura pe teren. Impotriva Canadei avem o paine de mancat si asta pentru ca rugbyul inseamna mai multa matematica si mai putina filosofie.

La precedenta intalnire programata la Cupa Mondiala, in 1995 la Port Elizabeth in Africa de Sud, reprezentantii frunzei de artar ne-au dat 34-3, dar echipa noastra din prezent se afla intr-un progres vizibil. De atunci i-am invins pe canadieni de trei ori in meciuri test, de fiecare data la Bucuresti, cu 22-20 (in 2005), 21-20 (2013) si 18-9 (2014).

photo credit: tomasz przechlewski

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza